Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  07.11.2023 11:19:13

Fed přestřelil, inflace u 2 % (Harvey) (video)

Fed už výrazně přestřelil v utahování své monetární politiky, inflace se reálně pohybuje u 2 %, tedy u cíle americké centrální banky. Pro CNBC to uvedl Campbell Harvey z Duke University a vysvětloval, o co tento svůj pohled opírá.

Ekonom připomněl, že do výpočtů inflace se v USA výrazně promítají odhady růstu cen v oblasti bydlení. Ty ovšem podle profesora v praxi neodráží aktuální vývoj, ale „to, co se stalo v minulém roce.“ Inflace v této oblasti se podle oficiálních čísel nachází na 7 %, ale ekonom Harvey míní, že ve skutečnosti je v této době už výrazně nižší a celková inflace je tak uměle tažena nahoru.

Oficiální čísla samozřejmě ovlivňují nastavení monetární politiky, podle ekonoma ale kvůli popsanému efektu nyní dochází k tomu, že tato politika je nastavena špatně. Konkrétně je příliš utažená, protože skutečná inflace je nižší. Veškeré úvahy o tom, že k dosažení inflačního cíle vede ještě dlouhá cesta, se tedy také mýlí, „není to pravdivý příběh.“ Podle této logiky by i recese vyvolaná vysokými sazbami byla zbytečná.

Ekonom také odpovídal na dotaz týkající se vývoje výnosové křivky a její schopnosti signalizovat recesi v případě, že se dostane do inverze. Tedy do stavu, kdy výnosy dlouhodobějších dluhopisů klesnou pod výnosy krátkodobých obligací. Podle některých názorů jde o signál nastávající recese a pokud se nyní výnosová křivka dostává z inverze, je v tomto duchu interpretována jako známka klesající pravděpodobnosti recese. Ekonom to nicméně vidí jinak.

Harvey uvedl, že podle historie je nástup recese indikován právě tím, že se výnosová křivka dostává z inverze a výnosy dlouhodobějších dluhopisů se opět dostávají nad výnosy dluhopisů krátkodobých. Současný růst sazeb křivku skutečně narovnává a její reinverze by podle ekonoma byla opět indikátorem nastávající recese. Na ochlazení ekonomiky pak podle něj ukazuje i vývoj úspor, které opět klesly na nízké úrovně. To se už projevuje v oblastech, jako je kvalita spotřebitelských úvěrů.

Ekonom vnímá i slabost v bankovním systému. Na tu mají podle něj ukazovat velmi nízké spready mezi sazbami Fedu a tím, jaké úročení nabízí střadatelům banky. Ty přitom čelí odlivu kapitálu směrem k peněžním fondům, což se podle Harveyho v příštím roce projeví na úvěrové nabídce.

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688