Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  07.11.2023 08:57:48

Ranní okénko - Český průmysl v problémech, zahraniční obchod opět v plusu. Co dnes maloobchod?

Dnes dorazí další údaj o tuzemské ekonomice, a to o maloobchodních tržbách. Ty klesají již více než rok v meziročním vyjádření a ani výhled na září není příliš optimistický. Ve druhé polovině roku jsme očekávali oživení v maloobchodním sektoru, ale navzdory klesající inflaci zůstávají domácnosti obezřetné pravděpodobně v souvislosti s přicházející zimní sezónou. Spotřeba domácností tak zatím ani zdaleka nedosahuje předcovidové úrovně, lidé stále výrazně šetří, což se projevuje na nedobrém výkonu tuzemského hospodářství. Na základě naší prognózy očekáváme za měsíc září pokles o 3,2 % a medián trhu naznačuje ještě horší výsledek (-3,7 %).

Z globálního hlediska dorazí podstatnější údaje pouze z Evropy. Nejprve bude zveřejněn výsledek průmyslové výroby v Německu, což je zpráva, která zajisté zajímá i tuzemský průmysl. Výsledky ovšem pravděpodobně nebudou příliš lichotivé, jelikož v meziměsíčním srovnání se očekává mírný pokles (-0,1 %) a meziročně pak dokonce zrychlení poklesu z 2,0 % na 2,7 %. Eurozóna pak nabídne vývoj cen výrobců, kde se meziměsíčně čeká růst o 0,5 %, ale meziročně pokles o více než 12 %, což je dáno především historicky nejvyšším poklesem cen výrobců v Německu.

Pohled zpět:

Nový týden otevřely údaje o průmyslové výrobě v České republice. Ta během září meziročně poklesla o 7,8 % a po očištění o kalendářní vlivy o 5,0 %. Drtivá většina odvětví se nachází v červených číslech a po dlouhém období tentokrát skončil s negativním výsledkem i automobilový průmysl. Ten držel český průmysl nad vodou v první polovině roku, ale bez jeho výraznějšího příspěvku průmysl spadl hluboko do záporných čísel.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4862

Ve stejný čas Český statistický úřad zveřejnil bilanci zahraničního obchodu za měsíc září. Ta po dvou měsících, kdy se ocitla v deficitu, se vrátila do zelených čísel, když v září činila 12,8 mld. . Opět významně přispěl nižší schodek obchodu s ropou a zemním plynem zejména v souvislosti s výrazně nižšími cenami těchto komodit než v minulém roce. Ač průmyslová výroba automobilového průmyslu v září poklesla, tak to nemělo zásadnější negativní vliv na obchod v tomto segmentu. Přebytek se zvýšil o 4,4 mld. . Meziročně poklesl vývoz o více než 10 % a dovoz dokonce o 16 %, což neznamená omezení zahraničního obchodu, ale ústup inflace u nás i ve světě.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4863

Nový týden začal pro akciové trhy smíšeně. Americký index S&P 500 si připsal 0,2 %, naopak německý DAX ztratil téměř 0,4 %. Hodnota indexu PX zůstala téměř ve stejné výši, jako končila minulý týden. Koruna zamířila zpět nad hranici 24,50 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

06.02.2024Výroba v průmyslu poklesla, zahraniční obchod dál v plusu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
07.12.2023Ranní okénko - Dnes nás čekají data o průmyslu a zahraničním obchodu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688