Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  06.11.2023 08:57:12

Ranní okénko - Týden plný českých dat, nejzajímavější bude výsledek inflace


Tento týden patří tuzemským datům, kdy kromě čtvrtka dorazí každé ráno některý ze sledovaných ekonomických ukazatelů. Nejzajímavější bude říjnový výsledek inflace, ovlivněný sníženou srovnávací základnou v minulém roce v souvislosti s uvedením tzv. úsporného tarifu. Ze zahraniční z pohledu naší ekonomiky bude důležitý především německý výsledek průmyslové produkce a továrních objednávek. Z pohledu vývoje na akciových a dluhopisových trzích pak může dění rozhýbat páteční informace o americké spotřebitelské důvěře a vývoji inflačních očekávání. Pokud ale nedojde k výraznějšímu překvapení, trhy by měly pokračovat na optimistické vlně pátečního slabšího výsledku z trhu práce, potvrzujícího domněnku, že Fed již s největší pravděpodobností nebude dále zvyšovat sazby.

Dnes dorazí z tuzemské ekonomiky čísla ohledně průmyslové produkce a zahraničního obchodu. V případě průmyslu očekáváme za září pokračující pokles, meziročně o 4,6 % (-2,1 % po kalendářním očištění – údaj reportovaný ČSÚ), mediánový odhad trhu počítá s o něco hlubším poklesem (-5,4 % bez očištění). Zahraniční obchod by naopak po dvou měsících měl zažít návrat do černých čísel, kdy očekáváme kladné saldo přesahující 5 mld. , podobný je i odhad trhu.

Úterý bude patřit českému maloobchodu, kde předpokládáme za září meziroční pokles tržeb o 3,2 %, medián počítá s o něco horším výsledkem (-3,7 %). Pokračující slabá čísla naznačil již zveřejněný prvotní údaj o HDP, kde došlo ve třetím kvartálu k nečekanému poklesu o 0,3 %.

Ve středu dorazí z tuzemské ekonomiky údaj o podílu nezaměstnaných, kde počítáme se stagnací na úrovni 3,6 %. Čtvrtek pak přinese pauzu, kterou zaplní jen tradiční údaj z americké ekonomiky ohledně týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

V pátek týden uzavře pro českou ekonomiku patrně nejdůležitější údaj o říjnové inflaci. Zejména v důsledku loni zavedeného úsporného tarifu očekáváme po sérii poklesů skok opačným směrem a nárůst meziroční inflace z 6,9 % na 8,2 %. V meziměsíčním srovnání ale dle našeho odhadu cenová hladina poklesla o 0,2 % (odhad trhu: 8,4 % r/r, 0,0 % m/m).

Závěr minulého týdne přinesl data z amerického trhu práce, kde tvorba pracovních míst zpomalila rychleji, než byl odhad trhu, k výrazné revizi směrem dolů došlo i u výsledku z minulých měsíců. Zpomalování na trhu práce zároveň potvrdil údaj o míře nezaměstnanosti, která vzrostla na 3,9 % a je tak nejvyšší za poslední téměř dva roky. Špatné zprávy pro Američany hledající práci představují dobré zprávy pro Fed, který zhoršení na trhu práce považuje za jednu z podmínek pro dlouhodobý návrat inflace k 2% cíli.

Sázky na prosincový hike výrazně poklesly a aktuálně dosahují jen zhruba 5 %. To tak bylo doprovázeno poklesem dluhopisových výnosů a pozitivním sentimentem na akciových trzích. Americký index S&P 500 během pátku posílil o další téměř 1 % a má za sebou nejlepší týden v rámci tohoto roku s výnosem takřka 6 %. Dařilo se i evropským akciím, kdy německý DAX během pátku posílil o 0,3 %, během celého týdne o 3,5 %. Pražská burza v pátek sice mírně ztrácela (-0,2 %), ve všech předcházejících dnech si ale index PX polepšil a celotýdenní zisk tak činí více jak 2 %. Koruna týden startuje na úrovních okolo 24,4 EUR/CZK a je nejsilnější od konce září.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

29.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.01.2024Ranní okénko - Tento týden ovládnou data o inflaci Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688