Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  02.11.2023 09:29:40

Ranní okénko - Fed sazby nechal ve stejné výši, co udělá dnes ČNB?

Den D je tady. Bankovní rada České národní banky dnes zasedá a bude rozhodovat o dalším nastavení měnové politiky. Zatímco v Polsku a Maďarsku cyklus uvolňování měnové politiky již začal, bankovní rada ČNB zatím vyčkává a ponechává již více než rok základní úrokovou sazbu na 7 % a zůstává tak posledním jestřábem ve středoevropském regionu. Tentokrát může dojít ke změně kurzu. Otázka tak zní: snížit či nesnížit, to je oč tu běží. Trh je v tomto rozdělen na dva početně stejné tábory. Guvernér Aleš Michl několikrát zopakoval, že sazby budou drženy na vyšších úrovních, než které byly nastíněny v letní makroekonomické prognóze (cuty v rozsahu 75-100bb do konce roku) analytickým útvarem ČNB v základním scénáři. Prostor pro snižování sazeb tak zjevně existuje, a navíc jsou tu i další důvody. Tím nejzásadnějším je, že inflace postupně klesá (byť v říjnu povyroste díky statistickému efektu), v září spadla na 6,9 %, přitom ČNB ji očekávala na úrovni 7,2 % a v příštím roce by se měla dle ČNB inflace dostat poblíž jejího inflačního cíle. Dalším argumentem je, že české hospodářství i nadále strádá, což potvrzuje v úterý zveřejněný úvodní odhad HDP ve třetím kvartálu tohoto roku (q/q -0,3 % a y/y -0,6 %). Za třetí i někteří členové bankovní rady připustili, že snižování sazeb může nastat ještě do konce letošního roku, což vyplývá nejen ze zápisu ze zářijového zasedání ČNB. Bankovní rada bude mít k dispozici aktualizovanou verzi makroekonomické predikce, která by měla ukázat rychlejší pokles inflace a nižší výkon tuzemské ekonomiky. Z výše zmíněných důvodů se domníváme, že bankovní rada by dnes mohla snížit sazby o 25bb a na prosincovém zasedání by se k tomuto kroku mohla uchýlit ještě jednou. Nelze ovšem vyloučit, že bankovní rada začne s uvolňováním měnové politiky až v prosinci nebo dokonce až v příštím roce. Míra nejistoty je obrovská.

Pohled zpět:

Včerejší nabitý den odstartoval report ohledně indexu nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu v České republice. V září hodnota indexu činila 41,7, v říjnu došlo k mírnému nárůstu na 42,0 bodů, což bylo v souladu s naší prognózou. Stále se tak nachází hluboko pod neutrální hranicí 50 bodů. Situace ve zpracovatelském průmyslu se příliš nemění, ale oproti předchozím šetřením, kdy české firmy byly relativně optimistické ohledně budoucího vývoje, roste míra pesimismu i pro příští rok.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4856

V odpoledních hodinách Ministerstvo financí zveřejnilo deficit státního rozpočtu ke konci října. Po čtyřech měsících, kdy deficit státního rozpočtu klesal, tentokrát ke konci října vzrostl na 210,7 mld. . I přes toto navýšení se zdá, že se vládě nejspíše podaří udržet naplánovaný schodek ke výši 295 mld. .
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4857

Hlavní ekonomickou zprávou včerejšího dne bylo zasedání Fedu. Ten podle očekávání nechal sazby ve stávajícím rozmezí 5,25-5,50 %. Pro stabilitu hlasovali nakonec všichni členové bankovní rady, a to přestože někteří více jestřábí členové dříve uváděli možnost zpřísnění měnové politiky. Nicméně růst výnosů amerických dluhopisů v poslední době ztížil finanční a úvěrové podmínky domácností, což má vliv i na tamní ekonomiku a snížil tak potřebu dalšího zpřísnění měnové politiky. Guvernér Powell na následné tiskové konferenci sice nevyloučil zvýšení sazeb, ale jeho vystoupení bylo vyhodnoceno spíše jako holubičí a trh tak dává pouze 20% šanci dalšímu hiku. Cyklus utahování měnové politiky tak je velmi pravděpodobně u konce. Bylo rovněž zmíněno, že americká ekonomika roste silným tempem a ač oslabí, tak recese by nastat neměla.

Americký index S&P 500 v návaznosti na zasedání Fedu posílil o více než 1 %. I evropským akciím se dařilo, když německý DAX získal téměř 0,8 % a pražská burza 0,3 %. Koruna včera večer oslabila a vrátila se tak před dnešním zasedáním ČNB k hranici 24,70 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

20.03.2024Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB i Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.02.2024Ranní okénko - ČNB dnes sníží sazby, otázkou zůstává o kolik Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
13.12.2023Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, změna sazeb není očekávána Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.11.2023Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, sazby pravděpodobně nezvýší Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688