Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  02.11.2023 08:07:21

Zasedání ČNB a debata o prvním snížení sazeb (Ranní zpráva z finančního trhu)

Na rozdíl od konsensu analytiků, který očekává snížení úrokových sazeb ČNB o 25 bb, my předpokládáme, že i po dnešku zůstanou úrokové sazby beze změny. K tomu nás vede předpokládaná obezřetnost většiny bankovní rady ohledně nejistoty kolem lednového přecenění zboží a služeb a také potencionálně ztížená komunikace rozhodnutí s ohledem na výrazné zrychlení meziroční inflace v říjnu vlivem statistického efektu nízké srovnávací základny v loňském roce. Kromě ČNB bude dnes zasedat i britská BoE, která by měla ponechat úrokové sazby beze změny, stejně jako na předešlém zasedání.

Ostře sledované listopadové zasedání ČNB.

Dnešní zasedání ČNB nechává investory v pohotovosti vzhledem k tomu, že na jednacím stole zřejmě již přistane návrh na první snížení dvoutýdenní repo sazby ze současné úrovně 7 %. Podle nás však zůstane většina, byť pravděpodobně těsná, bankovní rady obezřetná a první snížení sazeb doručí až v příštím roce v únoru, kdy bude mít daleko větší jistotu ohledně směřování inflace k dvouprocentnímu cíli, zejména s ohledem na přetrvávající nejistotu kolem výše tradičního lednového přecenění zboží a služeb. O to rychlejší však bude tempo snižování sazeb. V únoru čekáme snížení již o 50 bb a pokles repo sazby na 4 % do konce příštího roku. Komunikaci případného snížení sazeb by navíc mohla ztížit příští týden zveřejněná říjnová inflace, která by podle nás v meziročním vyjádření měla zrychlit do rozmezí 8-9 % (po 6,9 % v září) vlivem nízké srovnávací základny v loňském roce. Slabá ekonomika a především domácí poptávka, což potvrdil i pokles tuzemského HDP ve Q3 o 0,3 % q/q, spolu s nadále utlumenou dynamikou jádrové inflace ale vytváří prostor pro uvolnění měnové politiky již nyní. To ovšem částečně doručilo i oslabení české koruny. Po roce a čtvrt konsensus analytiků není jednohlasný a medián jejich odhadů v těsném poměru 11:10 předpokládá snížení sazeb o 25 bb na dnešním zasedání. S tím souhlasí i budoucí kontrakty na finančních trzích, které do konce roku implikují alespoň jedno další snížení úrokových sazeb v plné výši. Dnešní rozhodnutí ČNB se tak zřejmě neobejde bez vzruchu na finančních trzích. Detailněji najdete náš výhled pro měnovou politiku ČNB zde: https://bit.ly/CEO_4Q23_CZ.

Z dat budou dále zveřejněny finální odhady říjnových PMI v eurozóně z průmyslu, které zřejmě zůstanou beze změny a na stále velmi nízkých úrovní. Ty však z našeho pohledu přeceňují slabost ekonomiky eurozóny, která zůstává robustní, byť prakticky stagnuje. Údaje z německého trhu práce by měly ukázat na jen mírně polevující napětí na tamním trhu práce. Míra nezaměstnanosti podle nás v říjnu mírně vzrostla na 5,8 %. Po těsném rozhodnutí o stabilitě úrokových sazeb dnes britská centrální banka i zřejmě již s větší podporou ponechá úrokové sazby opět beze změny a přepne tak do vyčkávacího módu, který by mohl trvat až do poloviny příštího roku.

Finanční trhy vnímaly výsledek zasedání Fedu jako holubičí.

Před včerejším večerním rozhodnutím amerického Fedu data v USA trhy zklamala. Říjnový předstihový indikátor pro nadcházející NFP report tzv. ADP report mapující nová pracovní místa v soukromém nezemědělském sektoru skončil pod očekáváním trhu (113 tis. vs 150 tis.). Výrazně zklamal také říjnový ISM z průmyslu, když oproti září klesl o 2,3 b. na 46,7 b. (vs konsensus 49 b.). V tuzemsku zklamal i PMI ze zpracovatelského průmyslu, který jen mírně vzrostl na 42 b. (vs konsensus 42,5 b.). Více najdete zde: https://bit.ly/47h2IHh. Deficit českého státního rozpočtu po čtyřměsíční sérii zlepšování v říjnu narostl na 210,7 mld. CZK. Stále však očekáváme, že schválený schodek ve výši 295 mld. CZK by letos mohl být splněn (více zde: https://bit.ly/46bmSlr).

Americký Fed včera úrokové sazby nezvýšil, rétorika však podle nás zůstala opatrně jestřábí, ovšem zásadní překvapení nepřinesla. Podle slov guvernéra J. Powella centrální banka zatím nemá dostatečnou jistotu ohledně toho, zdali současná restrikce měnové politiky je dostatečná na dosažení 2% inflačního cíle ve střednědobém horizontu. Dodal, že i přes pauzu ve zvyšování sazeb, restartování cyklu zvyšování není vyloučeno, přičemž zářijový dot-plot ještě jedno zvýšení do konce roku implikuje, byť jeho význam s odstupem času upadá. Dále zmínil restriktivní efekt růstu úrokových sazeb delších splatností a zároveň ocenil současný příznivý ústup inflace na pozadí robustního výkonu ekonomiky.

I přes pootevřená vrátka Fedu pro další zvýšení sazeb a snahu o jestřábí vyznění, odezva na finančních trzích byla v souladu se silně holubičím vyzněním. Po tiskové konferenci riziková aktiva navýšila zisky, dolarové sazby včetně těch reálných pokračovaly v poklesu od začátku dne (15-20 bb), zatímco americký dolar odepsal zisky a vůči euru skončil prakticky beze změny. Včerejší sentiment investorů neprospěl středoevropským měnám, které vcelku synchronizovaně oslabily. Česká koruna včera vůči euru oslabila nejvýrazněji o 0,4 %. Maďarský forint a polský zlotý zase oslabily shodně o 0,2 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688