cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  01.11.2023 14:01:32

Utratila ČNB v létě desítky miliard za akcie Applu, Tesly, Microsoftu a dalších amerických firem?

Až ke 20 % inflace nepůjde - Eva Zamrazilová víceguvernérka ČNB pro Lidové noviny z 24. 1. 2023
 

V médiích se objevily spekulace, že ČNB v létě nakupovala akcie Tesly, Applu, Microsoftu a dalších amerických firem za desítky miliard korun. Česká národní banka investuje do akcií část svých devizových rezerv již od roku 2008. O povaze a objemu těchto investic pravidelně informuje veřejnost ve výročních zprávách. Že ČNB v rámci devizových rezerv drží akcie Applu, Tesly a Microsoftu, by tak nemělo být velké překvapení, jedná se o největší americké společnosti. Jen kupříkladu zmiňované společnosti Microsoft a Apple mají tržní kapitalizaci okolo 2,5 bilionu dolarů, jsou na prvních dvou místech podle váhy v akciovém indexu S&P 500 a jejich zastoupení v tomto indexu dosahuje 14 %. Jinými slovy – pokud ČNB investuje do amerických akcií a jejím cílem je expozice na americký trh, těžko se vyhne investicím do největších amerických firem, včetně těchto jmenovaných.

Akciová portfolia byla v průběhu let 20082023 spravována externě společnostmi BlackRock a State Street Global Advisers (BR, SSgA). Tyto společnosti v rámci těchto portfolií prováděly veškeré transakce na příslušných burzách a jménem ČNB plnily i regulatorní požadavky. Na americkém trhu to mimo jiné znamenalo, že svým jménem podávaly hlášení regulátorovi amerického akciového trhu, americké Komisi pro cenné papíry (U.S. Securities and Exchange Commision, SEC) o akciích držených ve prospěch ČNB v externě spravovaných portfoliích. O jednotlivých akciích držených ČNB v době, kdy byla správa akciových portfolií vykonávána výhradně prostřednictvím externích správců, se tak veřejnost z reportů poskytovaných SEC dovědět nemohla, protože údaje za ČNB byly spojeny s tisíci dalšími investory firem BR a SSgA.

Jak již ČNB v průběhu uplynulých let opakovaně sdělovala, externí správa akciových portfolií měla být postupně nahrazena správou interní, přímo v ČNB, podobně jako jsou spravována i další portfolia devizových rezerv. Proces převodu aktiv z externí správy do interní probíhal v rozmezí let 20212023 a dokončen potom byl v září 2023.

Regulátorem požadované informace jsou poskytovány vždy ke konci kvartálu, ČNB tedy americkému SEC reportovala údaje ke konci června a září tohoto roku. Zatímco na konci června byla zhruba třetina amerického akciového portfolia stále ve správě externích správců (zbylé dvě třetiny byly již spravovány interně), k závěru září byla již externí správa amerického akciového portfolia zcela ukončena. V červnu tak o dvou třetinách držených amerických akciích ČNB informovala SEC přímo, sama a svým jménem, o zbylé třetině pak reportovali externí správci. V září pak už ČNB reportovala o celém objemu sama. Jen na základě reportů poskytovaných SEC nelze činit žádné závěry o akciových investicích ČNB. Během léta 2023 ČNB neinvestovala v amerických akciích „ani dolar“, prováděna byla jen běžná správa portfolia včetně reinvestic dividend. Oproti veřejnému tvrzení některých komentátorů a médií tak do amerického akciového portfolia z devizových rezerv ČNB nepřitekly žádné nové prostředky.

Co se týká struktury akciových investicČNB opakovaně sdělovala, že investuje výhradně formou pasivní replikace akciových indexů. Tyto investice jsou na americkém trhu navázány na široce sledovaný a veřejnosti velmi dobře známý index S&P 500, jenž obsahuje přibližně 500 co do tržní kapitalizace největších firem. ČNB se v maximální možné míře snaží o 100% replikaci struktury indexu S&P 500, tedy pokud možno o identické zastoupení jednotlivých akciových titulů. Zjednodušeně řečeno – pokud byl například Apple zastoupen v indexu S&P 500 k 30. září 2023 ze 7,00 %, v americkém akciovém portfoliu ČNB představovalo jeho relativní zastoupení shodných 7,00 %. Analogicky u Microsoftu (zastoupení v indexu 6,53 %, v portfoliu ČNB 6,53 %) a Tesly (index 1,92 %, ČNB 1,92 %). „Nárůst“ – a za důležité považujeme znovu zopakovat, že nešlo o nárůst, ale o změnu v reportingu – o zhruba 50 % se tak netýkal jen vypíchnutých akcií amerických technologických gigantů. Týkal se všech titulů, které byly zastoupeny v indexu S&P 500 a které byly v září převedeny do správy ČNB.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688