ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  31.10.2023 08:33:10

Německé HDP znovu v červených číslech - lokomotiva netáhne

Kondice německé ekonomiky zůstává i ve druhé polovině tohoto roku nevalná. Předběžný odhad HDP za třetí čtvrtletí sice překvapil trhy lehce pozitivně, i tak však největší evropská ekonomika mezikvartálně poklesla o 0,1 %. Slabá růstová dynamika přitom není ničím novým – německá ekonomika přešlapuje na místě již šest kvartálů v řadě a jako poslední z hlavních ekonomik eurozóny ještě nedokázala viditelně překonat svou před-pandemickou úroveň.

Na detailní strukturu německého HDP si budeme muset počkat až do konce listopadu, dle komentáře statistického úřadu však stála za útlumem především slabší spotřeba domácností, a to navzdory zvolnění inflačních tlaků. Překvapivá je i zmínka o růstu investiční aktivity vzhledem k vyloženě mizerné náladě v německém průmyslu (Ifo i PMI). Tu navíc podtrhují i tvrdá data z německé průmyslové výroby, která v meziměsíčním srovnání klesá již od května.

Dohromady platí, že německá ekonomika zůstává pod tlakem cyklických i strukturálních problémů. V prvním případě jde o stále zvýšenou míru inflace, restriktivní působení úrokových sazeb nebo slabší výkon čínské ekonomiky. Ta je přitom nejen klíčovým exportním trhem, ale ve stále větší míře také hlavním vyzyvatelem německých výrobců, především na poli elektromobility.

K tomu je stran strukturálních problémů potřeba přidat i energetickou transformaci probíhající na pozadí stále relativně drahých energií. Přestože je dnes cena evropského plynu (TTF) podstatně nižší než v minulém roce, oproti Spojeným státům jde o pětinásobek. A to představuje již nyní vážnou hrozbu pro konkurenceschopnost německého průmyslu, zvláště jeho energeticky náročného segmentu v čele s chemickým, kovozpracujícím apod.

Z těchto důvodů máme za to, že německá ekonomika bude balancovat na hraně recese i ve zbytku tohoto roku. A to rozhodně není dobrá zpráva pro tuzemskou ekonomiku, jak ostatně ukáže i dnešní bleskový odhad HDP za třetí čtvrtletí. My očekáváme o něco silnější pokles než trh (-0,2 % q/q) a podstatně horší číslo než ČNB (+0,7 % q/q). Pro tu se bude jednat o poslední zásadní číslo před čtvrtečním jednáním o nastavení úrokových sazeb. Pokud by mělo překvapit vyloženě negativně, mohlo by jít o argument pro první snížení sazeb již v tomto týdnu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688