ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  26.10.2023 16:00:40

ECB si vybírá pauzu, depozitní sazba beze změny na 4,0 %

Evropská centrální banka dnes v souladu s očekáváním ponechala svou depozitní sazbu na 4,0 %. Po šestnácti měsících kontinuálního zvyšování sazeb z úrovně -0,5 % si tak ECB konečně vybrala pauzu. Úrokové sazby se totiž podle centrální banky již nacházejí na dostatečně restriktivní úrovni, která by měla ve střednědobém horizontu zajistit návrat inflace zpět k 2% cíli.

Nejnovější makro čísla dle ECB tento scénář potvrzují. Celková inflace v září klesla z meziročních 5,3 % na 4,3 %, nejnižší úroveň za poslední dva roky. Holubičím způsobem zároveň vyznívají i růstová data v eurozóně – ať již jde o další zhoršení podnikatelské nálady PMI v říjnu nebo slabší výkon ekonomiky ve třetím čtvrtletí, kdy dle našeho odhadu došlo k mezikvartálnímu poklesu o 0,1 %. Vyhlídky na hospodářský růst jsou navíc dle šéfky ECB Christine Lagarde zatíženy spíše negativními riziky a poměrně významnou nejistotou.

Rétorika ECB se i proto v čase zmírňuje, nadále však zůstává lehce jestřábí. Christine Lagarde na tiskové konferenci zopakovala, že centrální banka zůstává při rozhodování závislá na příchozích datech, a odmítla tak odpovědět na otázku, zda jsou již sazby na vrcholu. Šéfka ECB nicméně zdůraznila potřebu udržet vysoké úrokové sazby po delší dobu, neboť jen tak bude zajištěn udržitelný návrat inflace k cíli.

Směrem k ne-úrokovým nástrojům měnové politiky zatím k žádné změně nedošlo. Program kvantitativního utahování (QT), resp. snižování velikosti bilance pokračuje tempem přibližně 30 mld. euro měsíčně, přestože v Radě guvernérů sílí hlasy pro jeho zrychlení. Předpokládáme, že na prosincovém zasedání přijde na řadu debata o dřívějším ukončení reinvestic v rámci programu PEPP, a to za předpokladu, že mezitím nedojde k destabilizaci dluhopisových trhů jižního křídla.

Shrnuto, podtrženo, ECB signalizuje, že úrokové sazby jsou již dostatečně vysoko a na této úrovni setrvají po delší dobu. My máme za to, že prostor pro vyšší sazby se již vyčerpal. Odhadujeme, že hospodářství eurozóny bude ve zbytku letošního i na začátku příštího roku stagnovat. Stejně tak počítáme s pokračujícím desinflačním procesem, pozvolnějším v případě jádrové složky. Z těchto důvodů očekáváme, že depozitní sazba setrvá na 4,0 % až do druhé poloviny roku 2024, kdy začne pozvolný sestup směrem dolů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688