Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  25.10.2023 09:17:00

Americký HDP ve 3Q s excelentním růstem, konec roku bude jiný - Rozbřesk


Existuje několik fundamentálních důvodů, proč jsou reálné úrokové sazby v USA aktuálně tak vysoko, a jedním z nich je nepochybně velmi silný hospodářský růst. O tom, že tomu tak opravdu je, bychom se měli přesvědčit zítra odpoledne, kdy bude zveřejněn první bleskový odhad růstu HDP za třetí kvartál tohoto roku. Ať se již podíváme na tržní konsensus či nowcasty, které máme k dispozici (viz náš Stopař), tak vše nasvědčuje tomu, že růst by se mohl pohybovat někde nad 4 % či dokonce nad 5 % (mezikvartálně anualizovaně).

Jak k tomu došlo, že se americké ekonomice minulý kvartál tak dařilo? Předně utažený trh práce a nadměrné (post-covidové) úspory stále umožňují americkým domácnostem svižně utrácet. K tomu se navíc přidal i fenomén Barbenheimer, kdy dva úspěšné filmy nahnaly v létě lidi do kin, přičemž s tím se svezly i ostatní služby. Nicméně dařilo se i ostatním složkám poptávky, když tentokrát po delší době přispěly k růstu i rezidenční investice. Rovněž výsledky zahraničního obchodu nebyly špatné. A tak vlastně jedinou položkou, která by růst (ze strany poptávky) mohla srazit, zůstávají nevypočitatelné zásoby.

Samozřejmě, že stále platí to, že HDP je sice nejvíce vypovídajícím ukazatelem pokud jde o to zjistit, v jaké formě se nachází konjunktura, avšak jeho informační síla je oslabena tím, že jde o kvartální číslo zveřejňované s nemalým zpožděním. Jinak řečeno ve čtvrtek zveřejněný údaj o HDP bude tak trochu přece jenom zastaralý. Čímž se dostáváme k tomu, jak se může americké ekonomice dařit ve čtvrtém čtvrtletí. Zde může být situace již podstatně méně příznivá, byť by nemělo jít o žádnou katastrofu. Kromě výrazně vyšších (delších) úrokových sazeb se bude muset ekonomika vypořádat s několika momenty, které mohou mít negativní dopad pro růst. Za všechny zmiňme: obnovené splácení studentských půjček, stávku automobilek v Detroitu a uzávěrku vybraných úřadů federální vlády, jež velmi reálně hrozí od poloviny listopadu.


*** TRHY ***

Koruna
Koruna zatvrzele drží úroveň 24,60 EUR/CZK a během včerejšího obchodování ji výrazněji nerozhodilo ani nad očekávání razantní snížení sazeb v podání maďarské centrální banky. Zdá se, že po polských parlamentních volbách se nálada na středoevropských měnách přece jen stabilizovala. Daleko intenzivněji je nyní česká měna vystavena posunu sentimentu na hlavních trzích - především vývoji na americkém bondovém trhu, který hrál včera koruně do karet.

Eurodolar

Eurodolar neudržel svoje zisky, přičemž korekci způsobila opět mizerná podnikatelská nálada v eurozóně. Kompozitní index PMI se v říjnu propadl ještě hlouběji pod hladinu 50 bodů, což naznačuje negativní růst i v posledním čtvrtletí roku. Uvidíme, jak dnes dopoledne dopadne zveřejnění podnikatelských nálad v Německu reprezentované indexem Ifo (německý PMI byl včera o něco lepší, než se čekalo).

Regionální Forex
Maďarská centrální banka včera lehce překvapila, když snížila oficiální úrokové sazby o 75 bazických bodů. Fakt, že se hlavní úroková sazba ocitla po včerejšku na úrovni 12,25 % a nikoliv na úrovni 12,50 % překvapil i forint, který v reakci na rozhodnutí MNB oslabil. Šlo však o relativně opatrné ztráty, které byly mírné i proto, že MMB ve svém rozhodnutí k sazbám uvedla, že globální inflační rizika a investiční sentiment vyžaduje opatrný přístup v měnové politice. Pro listopadové zasedání MNB tedy počítejme se snížením sazeb o 25 či maximálně o 50 bazických bodů.

Akcie
Úterní obchodování na zámořských trzích bylo ve znamení solidních změn oproti pondělnímu závěru. Technologický index Nasdaq Composite přidal 0,9 % a rozhodně mu pomohlo uklidnění v obchodování s technologickými giganty, kdy akcie z polovodičového sektoru udržely zelenou vlnu (NVDA +1,60 %, AMD +1,66 %, GOOGL +1,69 %). Průmyslovému indexu napomohl k růstu o 0,6 % telekomunikační hráč Verizon, který posílil o více jak 9 %. Akcie AT&T přidaly takřka 4 %. Severoamerický výrobce automobilů z města Detroit General Motors včera představil výborné výsledky za předešlé čtvrtletí, ovšem reálná hrozba stávky a výrazné navýšení mezd zaměstnanců stály za více jak 2% propadem. Čistý zisk na akcii byl o takřka 24 % vyšší než očekávání analytiků, a to vše při tržbách 44,13 mld. USD.


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:25  Ranní okénko - Týden plný událostí a dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po   9:02  Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
Po   8:18  Týden ve znamení ve Fedu a ČNB začíná ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   8:15  Koruna zpevnila a vyčkává na ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688