cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  24.10.2023 15:47:46

Výhled růstu americké ekonomiky se posouvá směrem výše - Globální ekonomický výhled - říjen 2023 - Spojené státy

Výhled růstu americké ekonomiky se posouvá směrem výše. Nový výhled CF očekává letos růst HDP o 2,2 % a v příštím roce pak o 0,9 %. Podle průzkumu společnosti Bloomberg pak v letošním roce dojde k růstu o 2,1 %, především s ohledem na vývoj ve třetím čtvrtletí, kde čísla ukazují na silnější než očekávanou investiční aktivitu. Nový výhled MMF pak rovněž vedl ke zvýšení růstových očekávání pro americkou ekonomiku, ačkoli pro většinu vyspělých ekonomik MMF očekává v letošním roce tlumenější vývoj. Růst i nadále podporují nejen investiční pobídky vlády, ale také domácnosti, které v září dále navýšily reálnou spotřebu, ačkoli u nich došlo k propadu reálných příjmů. Trh práce je i nadále napjatý a počet nových pracovních míst zatím nenaznačuje brzké ochlazení.

Inflace v září dosáhla meziměsíčně 0,4 %, jádrová pak 0,3%. Nové výhledy analytiků CF očekávají letošní inflaci v průměru 4,1 % a v příštím roce pak 2,6 %. Nový výhled z dílny MMF je trochu pesimističtější, ale i ten neočekává, že by se celoroční inflace dostala pod 2 % dříve než v roce 2026. Zářijové výhledy amerického Fedu pak letošní inflaci vidí výše nežli v červnu, a to na hodnotě 3,3 %, ale pro příští rok nechal Fed výhled na hodnotě 2,5 %, a zůstává tak nejoptimističtější ze sledovaných institucí.


Na svém zářijovém měnovém zasedání ponechal dle očekávání trhů i analytiků americký Fed své úrokové sazby v pásmu 5,25-5,5 %. Ze zveřejněného zápisu vyplývá, že představitelé Fedu očekávají ještě jedno zvýšení sazeb v letošním roce a poté by se sazby měly nějakou dobu držet na zvýšené úrovni, aby došlo k úspěšnému zkrocení inflace. Trhy však již další zvýšení sazeb neočekávají a první snížení zatím stále čekají na přelomu jara a léta 2024. Vyjádření o delším období vyšších sazeb vedlo ke zvýšení výnosů amerických dluhopisů, kde se výnosy i na dlouhém konci dostaly téměř k 5% hranici. Po útocích Hamásu na Izrael došlo mezi investory ke zvýšení rizikového sentimentu, což zvýšilo zájem o americký dolar, který tak posílil vůči euru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688