Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  23.10.2023 09:27:00

Nervózní trhy vyhlížejí zasedání ECB a americké HDP - Rozbřesk

Na hlavních trzích pokračuje příběh svižného růstu delších výnosů, který se odehrává především na americké výnosové křivce. Během minulého týdne se výnos desetiletého státního dluhopisu vyšplhal až na 4,99 %, tedy na nejvyšší úroveň od roku 2007. Vyšší výnosy učebnicově nesvědčí celé paletě rizikových aktiv – ať jde o americké akciové trhy nebo měny rozvíjejících se trhů, kam se řadí i středoevropské měny v čele se slábnoucí korunou.

V tomto týdnu budou trhy ve Spojených státech zajímat jak tradiční čísla z trhu práce (žádosti o dávky v nezaměstnanosti), tak především předběžný odhad HDP za třetí kvartál. Připomeňme, že americké ekonomice se v posledních měsících daří nad očekávání dobře a odhad atlantského Fedu (GDPNow model) indikuje anualizovaný růst o celých 5,4 %. My s trhem předpokládáme o něco slabší, ale stále velmi robustní zrychlení růstové dynamiky na 4 %. Jakékoli pozitivní překvapení by pak bylo vodou na mlýn pro růst delších výnosů. Ty samy o sobě žádoucím způsobem zpřísňují finanční podmínky v americké ekonomice a odvádí práci za Fed, jak minulý týden zmínil J. Powell.

Na druhé straně Atlantiku bude pozornost směřována zejména na čtvrteční zasedání ECB. Na zářijovém zasedání zvedla ECB sazby na 4,0 % a jasně signalizovala, že se jedná o dostatečně restriktivní úroveň. Navíc i příchozí data z eurozóny jsou pro centrální banku vesměs příznivá – nižší než očekávaná inflace a zároveň slabší růstová čísla, což by měly ve středu potvrdit i říjnové PMIs. ECB proto tentokrát ponechá sazby beze změny, ale dá si pozor, aby trhy tento krok neinterpretovaly jako konec cyklu zvyšování sazeb. Zajímavá však může být debata o zrychlení tempa kvantitativního utahování – konkrétně dřívější ukončení programu PEPP, vůči čemuž se ale vymezí holubičí členové Rady, a to i v reakci na rostoucí výnosy italského dluhu.

A konečně z pohledu českých makro čísel bude tento týden vyloženě hluchý. Tuzemský trh proto budou zajímat především komentáře centrálních bankéřů směrem k blížícímu se měnově-politickému zasedání (2. listopadu). Dosavadní rétorika – povzbuzena holubičím vyzněním posledních čísel – ukazuje na většinovou ochotu jít s úrokovými sazbami dolů již v tomto roce. Zda se tak stane již na listopadovém zasedání nebo až v prosinci, zůstává v tuto chvíli otevřenou otázkou.


*** TRHY ***

Koruna
Koruně se na konci páteční seance podařilo mírně posílit a nový týden startuje na úrovni 24,60 EUR/CZK. V tomto týdnu bude pro další vývoj koruny zásadní, jakým směrem se bude vyvíjet nálada na hlavních trzích – pokud by měla ve světle silných amerických dat pokračovat výnosová rally, nelze čekat ústup rizikové averze ani významnější zisky české měny. Ze strany ECB tentokrát my ani trh nečekáme změnu sazeb, případná debata o zrychlení tempa kvantitativního utahování však může být interpretována jestřábím způsobem, což by pro korunu nebyla dobrá zpráva.

Eurodolar
Eurodolar sedí stále pod hladinou 1,05 a nervózně sleduje dění na trhu s americkými vládními dluhopisy. Jejich výprodej se dnes po ránu opět rozjel, neboť v pátek večer americké ministerstvo financí konečně zveřejnilo konečné výsledky za fiskální rok 2023 (skončil na konci září). V čase konjunktury narostl rozpočtový deficit federální vlády bezprecedentním způsobem z 5,4 % HDP v roce 2022 na 6,3 %, přičemž vinou nesplácených studentských půjček mohl být ještě vyšší (7,4 % HDP). Dolar si zatím z výprodeje dluhopisů nic moc nedělá, ale to se jednou může změnit.
Tento týden bude pozornost upřena primárně na zasedání HDP a výsledky amerického HDP (obojí ve čtvrtek).


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

19.03.2024Nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
23.01.2024Koruna vyhlíží zasedání ECB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688