Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  20.10.2023 07:56:44

V německých cenách průmyslových výrobců je znát zdražení surové ropy (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešek nabídne pouze méně důležitá makroekonomická data, která pravděpodobně nebudou mít vliv na dění na finančních trzích. Zveřejněny budou německé ceny průmyslových výrobců za září, které by měly nadále reflektovat zdražení surové ropy a oslabení eura k americkému dolaru. Ve středoevropském regionu jsou na programu polské maloobchodní tržby. Ty podobně jako ve většině dalších evropských států v důsledku snižující se poptávky pravděpodobně v reálném vyjádření pokračovaly v meziročním poklesu.

Ceny v německém průmyslu opět meziměsíčně rostly

Německé ceny průmyslových výrobců v září pravděpodobně pokračovaly v meziměsíčním růstu. Po srpnovém zvýšení v průměru o 0,3 % by podle odhadu trhu mělo dojít k nepatrné akceleraci meziměsíční dynamiky na 0,4 %. Za změnou v trendu výrobních cen stojí zejména obrat ve vývoji cen surové ropy. Ta v září zdražovala třetí měsíc v řadě, konkrétně ze srpnových 84,96 USD/barel na 92,03 USD/barel, tedy o více než 8 %. K tomu se navíc přidal vliv meziměsíčního oslabení eura k americkému dolaru o více než 2 %. Stejně jako v srpnu tak pravděpodobně vliv zdražující energetické části výrobních cen převážil pokles v rámci neenergetické části. Meziměsíční pokles v této části výrobních cen v srpnu trval již pět měsíců v řadě.

Americký trh práce nadále vysílá nad očekávání silná data

Zatímco týdenní počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosáhly v USA nejnižší úrovně od letošního ledna, americký dolar i přesto během včerejšího evropského obchodování oslabil. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se v minulém týdnu snížil na 198 tis. z předchozích 211 tis. Oproti analytickému konsensu byl tak výsledek o 12 tis. nižší. Americký dolar navzdory tomu o 0,4 % oslabil nad 1,057 USD/EUR, když šlo spíše o technickou korekci přechozích zisků.

Ve středoevropském regionu bylo obchodování poměrně klidné. Jediný maďarský forint mírně posílil (o 0,3 %), zbylé dvě měny se držely poblíž svých otevíracích úrovní. Koruna se tak obchodovala kolem 24,68 CZK/EUR. Zveřejnění rozhovoru viceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové pro časopis Bankovnictví na finanční trhy žádný rozruch nevneslo. Ta jen potvrdila, že úrokové sazby zůstanou pravděpodobně vyšší po delší dobu, a to přestože v příštím roce očekává návrat inflace do blízkosti dvouprocentního cíle centrální banky. Zároveň však dodává, že jádrová inflace nejspíš zůstane po celý rok 2024 zvýšená, což bude podle viceguvernérky důvod, proč setrvat v utaženějším módu měnové politiky. Zveřejněna byla rovněž data z Polska o zářijovém vývoji průmyslové produkce a průměrné mzdy, která však zásadnější překvapení nepřinesla. Polská průmyslová produkce byla meziročně nižší o 3,1 % (konsensus činil -2,7 %), avšak po očištění o vliv sezonnosti meziměsíčně vzrostla o 0,9 %.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688