ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  18.10.2023 09:00:00

Důvěra spotřebitelů se z kraje roku zvýšila, důvěra podnikatelů klesla - doplňující informace k RI Konjunkturální průzkum – leden 2024

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně snížil o 1,3 bodu na hodnotu 92,5, při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 2,8 bodu na hodnotu 92,7 a indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 5,8 bodu na hodnotu 91,2. Ve srovnání s lednem loňského roku jsou souhrnný indikátor a spotřebitelský indikátor na vyšší úrovni, podnikatelský indikátor je nižší.

 

V odvětví průmyslu se důvěra v ekonomiku meziměsíčně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 5,5 bodu na hodnotu 89,9. Podíl podnikatelů negativně hodnotících svou současnou poptávku zůstal potřetí v řadě neměnný. Podíl podnikatelů očekávajících pro období příštích tří měsíců růst tempa výrobní činnosti se meziměsíčně výrazně snížil. Stav zásob hotových výrobků se mírně zvýšil. Podíl podnikatelů, kteří očekávají další růst cen, se oproti prosinci mírně snížil. Hlavní bariérou produkce, kterou uvedlo přibližně 39 % průmyslových podniků, je nedostatečná poptávka. Více než 25 % podnikatelů, tzn. o 12 % více než v předchozím čtvrtletí, uvedlo, že je omezuje nedostatek materiálu a zařízení. Naopak ve srovnání se třetím čtvrtletím se snížil počet podniků, které limituje nedostatek zaměstnanců (13 % vs. 17 %). V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů v průmyslu nižší.

Využití výrobních kapacit podniků ve zpracovatelském průmyslu (82,8 %) je mírně nižší než v předchozím čtvrtletí (83,4%). Oproti říjnu podnikatelé odhadují o něco kratší dobu zajištění práce zakázkami (8 měsíců vs. 8,3 měsíce). 

Mezi podnikateli ve stavebnictví se důvěra v ekonomku meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry oproti prosinci vzrostl o 7,8 bodu na hodnotu 109,1. Podíl podnikatelů hodnotících svou současnou poptávku po stavebních pracích jako nedostatečnou se meziměsíčně téměř nezměnil. Pro období příštích tří měsíců zástupci stavebních podniků předpokládají růst poptávky po stavebních pracích a také vyšší tempo růstu stavební činnosti. Podnikatelé očekávají v období příštích tří měsíců zvýšení stávajícího počtu zaměstnanců. Podíl podnikatelů, kteří se domnívají, že v příštích třech měsících budou růst ceny stavebních prací, se téměř nezměnil. Stejně jako v minulém čtvrtletí zůstává hlavní bariérou růstu produkce nedostatek zaměstnanců, kterou uvedlo přibližně 34 % respondentů. Druhou nejvýznamnější bariérou je nedostatek materiálu či zařízení (uvedlo přibližně 17 % respondentů, v předešlém čtvrtletí 10 %). Přibližně 15 % podniků, o téměř 8 % méně ve srovnání s předešlým čtvrtletím, uvedlo jako hlavní bariéru růstu nedostatečnou poptávku. Ve srovnání s lednem loňského roku je důvěra podnikatelů ve stavebnictví vyšší.

Důvěra podnikatelů v odvětví obchodu se mírně snížila. Indikátor důvěry meziměsíčně poklesl o 0,3 bodu na hodnotu 91,8. Podíl podnikatelů v obchodě, kteří hodnotí pozitivně svou celkovou ekonomickou situaci, se téměř nezměnil. Ve srovnání s prosincem se výrazně snížil podíl respondentů očekávajících zlepšení své ekonomické situace v období příštích tří měsíců. Stav zásob zboží na skladech meziměsíčně poklesl. Ve srovnání s prosincem se snížil podíl podnikatelů očekávajících v příštích měsících další růst cen. Meziročně je důvěra v obchodě nižší. 

Mezi podnikateli ve vybraných odvětvích služeb (vč. finančního sektoru) se důvěra v ekonomiku snížila. Indikátor důvěry poklesl o 1,3 bodu na hodnotu 94,0. Podíl podnikatelů pozitivně hodnotících svou současnou poptávku po službách se po prosincovém růstu téměř nezměnil. Znovu se ale snížil podíl respondentů, kteří očekávají růst poptávky v období příštích tří měsíců.

Podíl podnikatelů kladně hodnotících stávající ekonomickou situaci se téměř nezměnil a zůstává stále poměrně vysoký. Ve srovnání s prosincem výrazně poklesl podíl respondentů, kteří očekávají v příštích třech měsících růst cen nabízených služeb. Nejvíce respondentů ve službách (přibližně 43 %) uvedlo, že v současné době nepociťuje žádné bariéry limitující produkci. Ve srovnání s minulým čtvrtletím významně poklesl podíl respondentů (z 35 % na 18 %), kteří uvádějí, že je limituje nedostatečná poptávka. Přibližně 30 % respondentů uvedlo, že je omezují jiné faktory (například legislativa, konkurence, vysoké ceny vstupů, regulace, vysoká inflace, náklady na mzdy atd.). V meziročním srovnání je důvěra ve vybraných odvětvích služeb mírně vyšší.

Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 5,8 bodu na svou listopadovou hodnotu (91,2). Podíl respondentů očekávajících pro období příštích dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace v České republice se oproti prosinci výrazně snížil. Snížil se také počet domácností hodnotících  svou současnou finanční situaci hůře ve srovnání s předchozími dvanácti měsíci i počet respondentů očekávajících zhoršení své finanční situace v příštích dvanácti měsících. Počet dotazovaných domácností, které uvádějí, že obtížně vystačí se svými finančními prostředky, se mírně snížil (uvedlo přibližně 29 %). Počet spotřebitelů, kteří uvádějí, že měsíčně nějaké finanční prostředky uspoří (uvedlo přibližně 51%), se ve srovnání s prosincem nezměnil. Počet spotřebitelů, kteří neplánují v příštích dvanácti měsících pořizovat velké nákupy, se rovněž téměř nezměnil. Obavy domácností ze zvýšení nezaměstnanosti v příštích dvanácti měsících se meziměsíčně nezměnily. Ve srovnání s prosincem poklesl počet respondentů, kteří se obávají dalšího růstu cen. V meziročním srovnání je důvěra spotřebitelů vyšší.

Poznámky:

 

Kontaktní osoba: Ing. Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů,

tel. 604815440, e-mail: jiri.obst@czso.cz

 

Podrobné časové řady sald jednotlivých

ukazatelů, sald a bazických indexů

indikátorů důvěry dle odvětví: https://www.czso.cz/csu/czso/kpr_cr  

Konjunkturální a spotřebitelské průzkumy jsou spolufinancovány granty Evropské komise DG ECFIN https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/indicators-statistics/economic-databases/business-andconsumer-surveys_en 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688