ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  18.10.2023 08:39:22

Měnová politika v podání ČNB: návrat k normálu

Na včerejším diskusním fóru ČNB ve Zlíně zazněly zajímavé komentáře hned od třech členů bankovní radyguvernéra Aleše Michla, viceguvernéra Jana Fraita a Jana Kubíčka. Nejčastěji skloňovaným tématem byla normalizace měnové politiky v tuzemsku, ke které se nejvíce rozhovořil J. Kubíček ve své prezentaci „Měnová politika a návrat k normálu“ (odkaz: https://shorturl.at/iEHRZ).

Hlavní otázku, kterou si kladl sám J. Kubíček hned na úvod, byla definice „normálu“ ve vztahu k měnové politice. Tím zcela zjevně nejsou extrémně nízké nebo dokonce záporné úrokové sazby, tedy éra super-levných peněz v období po světové finanční krizi. Příliš uvolněná měnová politika totiž přispěla ke vzniku strukturálních nerovnováh a jejich rozšíření, a to včetně významné inflace aktiv – v tuzemsku primárně cen nemovitostí. Z pohledu nastavení úrokových sazeb můžeme tedy za „normál“ považovat období před pádem banky Lehman Brothers, kdy se úrokové sazby pohybovaly ve významně kladném teritoriu.

To je ostatně pohled, který sdílí bankovní rada většinově již delší dobu. Potřebu přísnější měnové politiky zopakoval včera i guvernér Michl, podle něhož „zůstane s kolegy jestřáby, kteří udělají všechno pro to, aby ochránili naši republiku před další velkou inflací“. Zároveň je ale zjevné, že postupující desinflace umožní jít se sazbami směrem dolů, třebaže velmi opatrně a pozvolně. Jan Kubíček ve své prezentaci uvedl, že při 2% inflaci vidí dlouhodobou neutrální sazbu okolo 3 %. My vzhledem k mírně vyšším inflačním očekáváním odhadujeme tuto sazbu spíše v blízkosti 3,5 %, na níž by se však repo sazba ČNB měla dostat až v průběhu roku 2025.

Se scénářem vyšších rovnovážných sazeb přitom nepočítáme pouze v tuzemsku, ale také na hlavních trzích – v případě amerického Fedu okolo 3 %, v případě ECB pak 2,5 %. Výhledově je dle nás nutné počítat s volatilnější geopolitikou, což automaticky znamená volatilnější makro. Zároveň máme za to, že po významných otřesech (pandemie, válka apod.) a díky strukturálním impulsům v podobě 1) deglobalizace, 2) dekarbonizace a 3) zhoršující se demografie bude svět o něco více inflační. I proto je éra super levných peněz u konce a je potřeba si v nejbližších letech zvyknout na vyšší úrokové sazby jakožto (staro)nový normál na finančních trzích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688