Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  16.10.2023 09:59:46

Ranní okénko - Tento týden nabídne data o maloobchodu či průmyslové výrobě v USA


Jediným tuzemským údajem v tomto týdnu bude statistika cen výrobců, kde očekáváme další potvrzení ztlumení inflačních tlaků na straně nabídky. Ani ze světa v tomto týdnu nepřijde velké množství ekonomických dat, ale některé z nich rozhodně stojí za znamenání. V Německu bude zveřejněn nejnovější průzkum ZEW ohledně vnímání současné ekonomické situace a rovněž budoucích očekávání, na konci týdne pak dorazí data o cenách výrobců. Eurostat vydá finální čísla o inflaci a není vyloučeno, že dojde k překvapení, jako tomu bylo naposled. Z USA kromě tradičních týdenních dat o trhu práce dorazí ještě vývoj maloobchodních tržeb a průmyslové výroby.

Dnes, jak bylo zmíněno výše, vyjde první a poslední údaj o české ekonomice v tomto týdnu. My i další analytici očekáváme, že dochází ke stabilizaci cen výrobců, kdy pro září predikujeme dokonce mírný meziměsíční pokles, zatímco medián trhu odhaduje růst. V meziročním vyjádření očekáváme jen nepatrný růst cen výrobců (+0,3 %), trh je o trochu umírněnější (+1 %).

V úterý bude publikován výsledek průzkumu instituce ZEW týkající se hodnocení aktuální ekonomické situace včetně budoucích očekávání finančními analytiky. V případě přítomnosti zůstává vidění ekonomické situace velmi pesimistické a mělo by se jednat vůbec o nejhorší hodnocení v tomto roce. Co se týká budoucích časů, tak ta jsou vnímána o něco málo pozitivněji, ale důvody ke skepticismu přetrvávají. Ze Spojených států amerických se dozvíme data o maloobchodu za měsíc září, kdy je predikován další meziměsíční nárůst tržeb, ale bude nižší než v předchozím srovnání. To průmyslová výroba podle mediánu trhu v září meziměsíčně mírně poklesla.

Ve středu Eurostat zveřejní konečná čísla spotřebitelské inflace v září, kdy by měly být potvrzeny hodnoty prvotního odhadu, podle kterého meziroční inflace poklesla z 5,2 % na 4,3 % a jádrová inflace z 5,3 % na 4,5 %. Nicméně je třeba zmínit, že minule se finální čísla od původních lišila a reakce trhu byla poměrně silná.

Čtvrtek nabídne údaje pouze z USA, a to kromě tradičních údajů z trhu práce také ještě tzv. Leading index. Tento spíše klidnější týden v pátek zakončí výsledky cen výrobců v Německu, kde by mělo dojít k dalšímu silnému meziročnímu poklesu.

Po předchozích meziměsíčních poklesech tentokrát průmyslová výroba v eurozóně vzrostla (o 0,6 %), a to silněji, než bylo predikováno (o 0,2 %). Poslední den minulého týdne přinesl průzkum University of Michigan, ze kterého mimo jiné vyplývá, že spotřebitelská nálada sice i v říjnu zůstává pozitivní, ale oproti září znatelně poklesla. Ještě důležitější zprávou je, že se zvyšují inflační očekávání, když se čeká za rok inflace těsně pod 4 % (ze 3,2 % na 3,8 %) a v rozmezí 5 až 10 let se posunula již na 3 % (z 2,8 %), což může představovat pro Fed výraznou překážku v jejich snaze dostat inflaci zpět ke svému cíli.

Nálada na akciových trzích byla v poslední den minulého týdne velmi negativní, když americký index S&P 500 odepsal 0,5 %, německý DAX dokonce 1,55 % a pražská burza 0,25 %. Koruna zakončila týden v blízkosti hranice 24,70 EUR/CZK, a je tak na nejslabších úrovních od léta minulého roku.


Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688