Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  12.10.2023 09:02:27

Ranní okénko - Vrátí se americká inflace na sestupnou dráhu?

Nejzajímavějším údajem dnešního dne bude vývoj americké inflace a výsledek může napovědět o dalším postupu Fedu. Dezinflační proces probíhá od loňského června, ale v letních měsících se zastavil, když v červenci i v srpnu inflace mírně povyrostla. Nyní trh očekává opětovný pokles, ale měl by být spíše kosmetického charakteru (ze 3,7 % na 3,6 %). Takový vliv již nebudou mít pohonné hmoty, ačkoli i v září pokračoval růst jejich cen ale nižším tempem než v předchozích měsících. Fed tak jako tradičně bude svou pozornost upínat spíše k výsledku jádrové inflace, která by se v meziročním vyjádření měla snížit ze 4,3 % na 4,1 %, ale meziměsíčně se predikuje její nárůst podobně jako v srpnu o 0,3 %. Pokud toto číslo vyjádříme v anualizované podobě, tak se jádrová inflace pohybuje těsně pod 4 %, což může Fed činit neklidným.

Dnes budou zveřejněny zápisky z posledního zasedání Evropské centrální banky, které pro trhy pravděpodobně nenaznačí nové signály o kurzu měnové politiky ECB. Obsahem bude, že současná výše sazeb je dostatečně restriktivní, aby se inflace vrátila k 2% cíli, pokud na této vysoké úrovni zůstane po delší časový úsek. Přestože cyklus utahování měnové politiky je nejspíše u konce, tak někteří členové mohou prosazovat více jestřábí postoj a tlačit na další zvýšení sazeb na prosincovém zasedání zvláště v případě rychleji rostoucích mezd či pomalejšího poklesu inflace.

Pohled zpět:

Během včerejška jsme se dozvěděli nejnovější výsledky inflačních očekávání v eurozóně a ty zajisté nepotěšily ECB, jelikož se zdá, že inflační očekávání v mysli lidí se začínají zakořeňovat na vyšších hodnotách. V červenci došlo k jejich nárůstu v horizontu tří let na 2,5 % a tento údaj byl potvrzen i v srpnu. I v případě inflačních očekávání za 12 měsíců pozorujeme zvýšení, když nyní činí 3,5 %.

Odpoledne dorazila zpráva o vývoji cen amerických výrobců. Jejich ceny rostly sice v září rychleji, než byly predikce trhu, ale bylo to zapříčiněno primárně vyšším než odhadovaným růstem cen pohonných hmot. Ceny meziměsíčně vzrostly o 0,5 % (vs očekávaných 0,3 %) a meziročně o 2,2 % (vs očekávaných 1,6 %) a pokračuje tak od jara započaté uklidnění cenových tlaků na straně nabídky.

Včera večer byl publikován zápis ze zářijového zasedání Fedu, ze kterého nevyplývají nová zjištění. Zdá se, že cyklus zvyšování sazeb je u konce, ale jak dodávají někteří členové, je třeba tento scénář potvrdit dalšími příchozími daty. Zároveň bude sledována kondice americké ekonomiky a zda se jí podaří hladce přistát.

Středa byla pro akciové trhy poměrně úspěšná, když americký index S&P 500 zaznamenal jednodenní výnos ve výši 0,43 %, německý DAX 0,24 % a pražská burza 0,39 %. Ta tak rostla zatím každý den v tomto týdnu a včerejšímu výsledku dopomohl především silný nárůst hodnoty akcií společnosti AtomTrace. Koruna mírně oslabila a pohybuje se okolo hranice 24,50 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

06.03.2023Domácí inflace zahajuje sestupnou dráhu (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.12.2022Ranní okénko - Výsledek americké inflace je důležitý údaj pro CEE trh Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688