Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  12.10.2023 08:05:41

Odeznívání jádrové inflace v USA může utvrdit Fed ohledně stability sazeb (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dění na finančních trzích budou dnes opět dominovat cenové statistiky z USA, konkrétně zářijová inflace. Ta by podobně jako včera zveřejněné výrobní ceny měla být ovlivněna zdražením pohonných hmot, byť v menší míře. V meziročním vyjádření by v září měla klesnout na 3,6 % ze srpnových 3,7 %. Jádrová inflace by měla rovněž zpomalit, a to jak v meziročním, tak i meziměsíčním vyjádření. Pokračující odeznívání jádrových cenových tlaků by mělo nahrávat scénáři, ve kterém americká centrální banka úrokové sazby již nezvýší, ale ponechá je vyšší po delší dobu zejména vzhledem k robustnímu výkonu tamní ekonomiky. S tímto scénářem se současně ztotožňují i finanční trhy.

Pokračující pokles inflace v USA navzdory zdražení energií.

Zdražení pohonných hmot v USA zřejmě přispěje ke zmírnění poklesu inflace. Ta podle nás v září zpomalila na 3,6 % y/y (+0,3 % m/m) ze srpnových 3,7 %. Jádrová inflace by podle nás měla zpomalit jak v meziročním, tak i meziměsíčním vyjádření z 4,3 % y/y na 4,0 % v září, respektive z 0,3 % m/m na 0,2 %. Klíčový bude opět vývoj cen spojených s bydlením, kde je trend zpomalování cenového růstu již také zjevný. V září byl meziměsíční růst imputovaného nájemného o 0,38 % dokonce nejnižší od srpna 2021. Ve směru vyšší inflace by však mělo působit tradiční přecenění služeb zdravotního pojištění v září, které od loňského září meziměsíčně klesalo v rozmezí 3,5-4 % (bez sezónního očištění). Dezinflační trend v nadcházejících měsících by však mohl negativně ovlivnit přeliv vyšších cen energií, zejména cen surové ropy, do ostatních cenových okruhů, byť příznivý vývoj na začátku října obavy mírně zchlazuje. Celkově by však pokračující odeznívání fundamentálních cenových tlaků mělo vést k tomu, že Fed již úrokové sazby nezvedne. S tím se shodují i očekávání finančních trhů, které navzdory překvapivě silným datům z tamní ekonomiky nestupňovaly sázky na další zvýšení sazeb. Očekávání se však více přizpůsobila scénáři vyšších sazeb po delší období.

Zápis z posledního zasedání Fedu utvrdil očekávání trhu.

Růst cen v americké výrobní sféře včera překvapil směrem nahoru, když meziměsíční růst o 0,5 % předčil tržní očekávání (+0,3 %). K růstu významně přispělo zdražení pohonných hmot v souvislosti s vývojem cen surové ropy v září. To by se mělo také podepsat na dnes zveřejněné inflaci v USA, byť menší měrou s ohledem na jejich nižší váhu. V případě výrobních cen bez potravin a energií bylo překvapení mírnější (0,3 % m/m vs konsensus 0,2 %).

Zápis z posledního zasedání americké centrální banky rovněž nepřinesl zásadní překvapení i vzhledem k početným vyjádřením představitelů Fedu v posledních týdnech. Zápis pouze potvrdil, že další možné zvýšení sazeb bude záviset na příchozích datech. Zároveň ale ukázal, že centrální bankéři hodnotili symetricky rizika přílišného a nedostatečného utažení měnové politiky. Vyznění zápisu jen utvrdilo nynější přesun pozornosti investorů na délku setrvání sazeb na vyšší úrovni a případně na úroveň neutrální sazby.

Eurodolarový pár se včera obchodoval v úzkém pásmu a ve výsledku euro jen mírně posílilo o 0,2 % vůči dolaru. Česká koruna v závěru obchodní seance dokázala také mírně posílit o téměř 0,2 %, zatímco korunové tržní sazby pokračovaly ve výrazném poklesu. Během včerejšího dne odepsaly 5-13 bb dle splatnosti. Maďarský forint a polský zlotý včera také posílily o 0,4 %, respektive o 0,3 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688