EKOSPOL (EKOSPOL)
Makroekonomika  |  10.10.2023 11:47:00

České stavebnictví pokračuje v poklesu, v hlavním městě se v srpnu začalo stavět jen 85 bytů

České stavebnictví na konci letních prázdnin pokračovalo v poklesu, stavební produkce v srpnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 0,2 procenta. V porovnání s červencem byla o dvě procenta vyšší. Stavební úřady během letošního osmého měsíce vydaly o 8,4 procenta stavebních povolení méně než před rokem. Jejich hodnota ale výrazně vzrostla, konkrétně o 31 procent. Statistiky tak dokládají, že se staví méně za více peněz.

Bytová výstavba i nadále zůstává velmi špatná. Stavební firmy v rámci celé ČR v srpnu zahájily stavbu 3102 bytů, což je meziročně o 23,1 procenta méně. Podobně (o 21,8 procenta) klesl také počet dokončených bytů.

Katastrofální situace zůstává v Praze, kde se během srpna začalo stavět pouhých 85 bytů. Zdálo by se, že horší už to být nemůže. Přesto srpen není z tohoto pohledu nejhorší měsícem letošního roku. Toto nelichotivé prvenství stále drží květen, kdy ČSÚ v Praze evidoval v rámci zcela nové výstavby jen 48 zahájených bytů. Horší než srpen byl letos také duben se 78 zahájenými byty. Od začátku roku se tak v hlavním městě začalo stavět 2539 nových bytů, což ne naprosto nedostatečné. Praha pro naplnění poptávky přirozenou obnovu bytového fondu potřebuje, aby se ročně stavělo minimálně deset tisíc nových bytů. K tomu jsme však velmi daleko, naopak deficit z minulých let se dále prohlubuje.

Zdlouhavé povolování bytových projektů a dlouhodobě neaktualizovaný územní plán hlavního města přesouvá bytovou výstavbu do okolního Středočeského kraje. Ten i letos bytové výstavbě v Česku dominuje, statistici v něm letos napočítali už 3534 nových bytů. To je o tisícovku více než v Praze. Tu letos předběhl i Jihomoravský kraj, který se 3490 zahájenými byty šlape na paty středním Čechám.

České stavebnictví stále dusí vysoké ceny, které v minulosti rostly dokonce dvouciferným tempem. Ostatně to vyplývá i ze statistik vydaných stavebních povolení, který je sice menší, ale hodnota těchto staveb výrazně vzrostla. Investoři tak za stejnou stavbu musí zaplatit mnohem více než dříve. Dokud se ceny stavebních prací a materiálu nevrátí na rozumnější hodnoty, české stavebnictví se z propadu nevzpamatuje. Budování chybějící infrastruktury zůstane zpomalené a dostupnost vlastního bydlení se nezlepší. Na to doplatí nejen jednotlivci, ale celá společnost.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

12.10. 11:04  Proc nestavi obce a stat ? (Vědma)
12.10. 10:57  Proc nestavi obce a stat ? (xxx)
12.10. 10:37  Proc nestavi obce a stat ? (Vědma)
12.10. 10:34  Proc nestavi obce a stat ? (Vědma)
10.10. 13:09  Proc nestavi obce a stat ? (deprese)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688