cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  10.10.2023 11:04:54

Cena zemního plynu v Evropě v první polovině srpna vzrostla a od té doby kolísá již více než měsíc kolem cca 35 EUR/MWh - Globální ekonomický výhled září 2023 - Ostatní komodity

Cena zemního plynu v Evropě v první polovině srpna vzrostla a od té doby kolísá již více než měsíc kolem cca 35 EUR/MWh. To je zhruba cena, kterou dosahoval zemní plyn v červenci 2021 těsně před vypuknutím energetické krize. Srpnový růst byl vyvolán obavami z výpadku vývozu LNG z Austrálie v důsledku hrozby tamních stávek. Cena plynu v Evropě je však již delší dobu nižší, než cena LNG v Asii, což svědčí o tom, že na evropském trhu nepanuje žádné napětí. Poptávka (zejména v Německu) je slabá a zásoby pro toto období roku jsou nadstandardní. Ani nižší dodávky plynu z Norska kvůli nečekaně delší sezonní údržbě tak zatím nevedly k silnějšímu růstu cen plynu. V průběhu nadcházející zimy by se ale cena plynu měla postupně zvýšit až na 55 EUR/MWh. Rovněž cena uhlí v Evropě v první polovině srpna vzrostla v reakci na růst ceny zemního plynu. Zastavil se tak více než rok trvající propad ceny uhlí. 

Pokles indexu cen potravinářských komodit v první polovině září se oproti srpnu zpomalil a ve zbytku roku se očekává jeho růst. Tento vývoj je dán zejména cenami pšenice, kukuřice a sóji, které klesaly poté, co se EU a USA zavázaly podporovat vývoz zemědělských komodit z černomořské oblasti. Pokračovalo i zlepšování výhledu sklizně v Latinské Americe. Naopak rostla cena rýže a cukru, cena kakaa se pak dostala na další historické maximum. Cena vepřového masa se v polovině srpna silně propadla, cena hovězího masa nadále stagnovala na rekordních hodnotách.

V září se zastavil půl roku trvající pokles indexu cen základních kovů, jeho výhled je rostoucí. V srpnu klesaly ceny všech složek kromě zinku a olova (díky oživení prodejů elektrických aut). Poslední kroky čínské vlády na podporu ekonomiky přinesly cenám základních kovů mírnou podporu, proti tomu ale působil růst zásob většiny kovů na LME, který jen potvrzuje pokračující trend slabší globální poptávky z průmyslu. K nižším úrovním tlačí ceny kovů i posilující dolar.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688