cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  10.10.2023 10:27:40

Potvrzená stagnace německé ekonomiky přispěla k dalšímu poklesu podnikatelského sentimentu - Globální ekonomický výhled září 2023 Německo

Potvrzená stagnace německé ekonomiky přispěla k dalšímu poklesu podnikatelského sentimentu. Podrobné výsledky potvrdily, že po mírném poklesu ekonomiky dvě čtvrtletí po sobě došlo ve druhém čtvrtletí ke stabilizaci. Slabší vývoz kompenzoval pozitivní příspěvek investic, zásob a veřejných výdajů. Pokles předstihových ukazatelů však poukazuje na špatný stav největší evropské ekonomiky. Podnikatelská nálada zůstává pesimistická. Ifo index se dále zhoršil, když klesl již počtvrté za sebou. Německá ekonomika není podle podnikatelů z nejhoršího venku a ti nadcházející měsíce proto hodnotí nevalně. Spotřebitelský sentiment pak nadále kolísá na nízkých úrovních, kdy po celkově stabilním vývoji předešlého měsíce zaznamenal v srpnu pokles. Negativní sentiment vykazuje též kompozitní ukazatel PMI, který v srpnu dále klesl (44,6) a zaznamenal tak nejprudší pokles aktivity soukromého sektoru za více než tři roky. Pokles produkce zpracovatelského sektoru nadále pokračuje (39,1) a po osmi měsících zaznamenal pokles též sektor služeb (47,3), který se doposud vcelku držel. Německo je tvrdě zasaženo prudkým útlumem průmyslové výroby v důsledku slabé zahraniční poptávky, a ekonomika tak pravděpodobně zůstane slabá i ve třetím čtvrtletí. Dle nových prognóz EK a CF ekonomika jako celek letos mírně klesne (shodně o 0,4 %) a v roce 2024 se předpokládá mírné oživení růstu HDP (na 1,1 %, respektive 0,6 %).

Pokles spotřebitelské inflace slábne, jelikož srpen přinesl jen velmi nepatrné zmírnění. Harmonizované ceny meziročně vzrostly o 6,4 % a inflace se tak nadále udržuje na vysoké úrovni. Na vině je především růst cen potravin, který zůstává přes zmírnění vysoký, ale též růst cen energií, který po nedávném zpomalení opět zrychlil. Bez započtení cen potravin a energií zůstala tzv. jádrová inflace stabilní, a to na úrovni 5,5 %, tudíž základní cenové tlaky zůstávají vysoké. Především inflace ve službách zřejmě zůstane zvýšená v souvislosti s růstem mezd, jehož tempo bylo ve druhém čtvrtletí rekordní. EK i CF nově predikují, že inflace letos přetrvá nad 6 % a v roce následujícím zpomalí pod 3 %. Ceny průmyslových výrobců pak v červenci po více než dvou letech meziročně klesly, konkrétně o 6 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688