Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  10.10.2023 08:51:27

Ranní okénko - Jak silný bude pokles české inflace v září?

Za pár okamžiků zveřejní Český statistický úřad údaj o inflaci v září. Ta v srpnu poklesla nejpomalejším tempem během tohoto roku (pouze o 0,3 p. b.), ale v září analytici očekávají, že dezinflační tempo nabralo opět na síle. Medián trhu je na stejné úrovni jako naše prognóza, kdy predikujeme snížení inflace přesně o jeden procentní bod na 7,5 %. V předchozích měsících byla hlavním důvodem poklesu vysoká srovnávací základna a nebude tomu jinak ani nyní, jelikož právě v září minulého roku dosáhla inflace svého vrcholu (18 %). Na nižší inflaci se bude podílet rovněž klesající růst regulovaných položek (energií) a potravin. I pohonné hmoty budou mít pozitivní vliv na celkovou inflaci, když v tomto případě dokonce jejich ceny ve srovnání s minulým rokem klesají, ale jejich příspěvek už nebude tak výrazný jako v předchozích měsících. Predikujeme i další pokles jádrové inflace zejména kvůli pomalejšímu růstu cen zboží, zatímco v oblasti služeb tento trend nepozorujeme v takové míře.

Pohled zpět:

Na začátku nového týdne jsme byli doslova zavaleni várkou dat z české ekonomiky. Dozvěděli jsme, že průmyslová výroba meziročně v srpnu poklesla o 1,7 %, ale očekávání naše i celého trhu bylo výrazně pesimističtější především ve spojitosti s problémy dodavatelů u automotive. Ten ale i přes tyto potíže vykázal solidní růst a byl opět hlavním motorem průmyslu. Naopak drtivá většina dalších odvětví hlásí pokles své výroby tak, jak je tomu po celý letošní rok. I bilance zahraničního obchodu v srpnu skončila v červených číslech, když deficit činil -3,8 mld. . V prvních šesti měsících tohoto roku bylo saldo kladné, v posledních dvou se překlopilo do záporných čísel zejména vlivem vývoje cen ropy na světových trzích. Pokud by došlo ke stabilizaci na globálních trzích, což vzhledem k nové akceleraci konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamas není příliš pravděpodobné, zahraniční obchod by měl ve zbytku roku zamezovat propadu, popřípadě hlubšímu propadu české ekonomiky.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4827

Včera jsme získali i nejnovější údaje o nezaměstnanosti v České republice a situace na trhu práce zůstává neměnná, kdy i přes nepříznivou ekonomickou situaci podíl nezaměstnaných je téměř totožný. Nezaměstnanost v září stejně jako v srpnu činila 3,6 %. Vzhledem k napjatému trhu práce a optimismu firem ohledně dalšího ekonomického vývoje nejsou zaměstnavatelé ochotni propouštět ve vyšší míře, jelikož by potenciálně propuštění zaměstnanci mohli chybět při uspokojování znovu obnovené poptávky a jejich opětovné nabírání by bylo pro firmy nákladnější.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4826

Začátek nového týdne byl úspěšný pro americký index S&P 500, který si připsal 0,6 %. Naopak německý DAX odepsal téměř 0,7 % a pražská burza zůstala na podobné úrovni, jako zakončila minulý týden. Koruna se navzdory víkendovým událostem na Blízkém východě pohybuje okolo 24,40 EUR/CZK, kde se obchodovala i na konci minulého týdne a zatím se tak nenaplnil scénář, kde by investoři opouštěli rizikovější aktiva, mezi které se řadí i měny středoevropského regionu.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

01.12.2023Ranní okénko - Příliv českých dat a pokles inflace v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
09.10.2023Ranní okénko - V tomto týdnu vyjde česká a americká inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.09.2023Ranní okénko - Pokles inflace v eurozóně se zastavil Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688