Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  09.10.2023 10:27:56

Průmyslová produkce v srpnu jen mírně vzrostla (Komentář)

Meziměsíční růst průmyslové produkce v srpnu o 0,2 procenta byl vůči tržnímu konsensu pozitivním překvapením. Zatímco konsensus analytiků předpokládal meziroční pokles o 2,9 procent, srpnová průmyslová produkce byla nakonec nižší „pouze“ o 1,7 procenta.

Výroba ve zpracovatelském odvětví meziměsíčně téměř stagnovala, když vzrostla o 0,1 procenta po předchozím výrazném poklesu o 3,8 procenta v červenci. K nepatrnému meziměsíčnímu růstu významně přispěly odvětví, která částečně korigovala poklesy v předcházejícím měsíci, jako např. kovodělný průmysl, strojírenství či výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení. To naopak významně kompenzoval silný meziměsíční pokles výroby aut o 9,1 procenta. To zřejmě souviselo s prodlouženými celozávodními dovolenými a zároveň odstávkami vlivem obnovení problémů v dodavatelských řetězcích. Nicméně stále platí, že výraznějšímu meziročnímu poklesu průmyslové výroby zabraňuje právě výroba dopravních prostředků a v menší míře také výroba elektrických zařízení.

I přes mírný meziměsíční růst v srpnu zůstává průmyslová výroba v třetím letošním čtvrtletí poměrně slabá. Za předpokladu stagnace v září by byla průmyslová produkce mezičtvrtletně nižší o výrazných 1,4 procenta. Vývoj v letních měsících však často bývá volatilní vlivem zmíněných celozávodních dovolených. S ohledem na pokračující odstávky producentů aut, které byly navíc ještě rozšířeny v souvislosti s nedostatkem výrobních komponent kvůli živelným pohromám, ani v září klíčový automobilový průmysl zřejmě nenabídne příliš podpory pro růst. To dosvědčuje i zhoršená nálada průmyslníků, kterou indikují zářijové průzkumy sentimentu v průmyslu.

Pokles nových zakázek pokračoval i v srpnu. Pokles jejich hodnoty se prohloubil na 2,3 procenta po -1,9 procentech v červenci. Ke snížení tentokrát došlo i u zakázek v automobilovém průmyslu (o 4,9 %). Poptávka po průmyslovém zboží tak nadále zůstává slabá. Výhled navíc není příliš optimistický ani vzhledem k negativnímu vývoji v zahraniční poptávce, zejména pak v Německu, kde nálada průmyslníků nadále zůstává v silném útlumu.

Bilance zahraničního obchodu se v srpnu zlepšila, když se deficit zmírnil na -3,8 mld. CZK po -7,2 mld. CZK v červenci. Ke zlepšení přispěl vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly, kde se mohla odrazit finalizace dříve rozpracovaných výrobků. Po očištění o sezónní vlivy za meziměsíčním zlepšením byl výraznější pokles dovozu o 1,7 procenta oproti mírnějšímu poklesu vývozu o 0,5 procenta.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.10.2020Průmyslová produkce v srpnu polevila (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.10.2018Průmyslová produkce v srpnu dál mírně rostla Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688