Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  02.10.2023 08:52:31

Ranní okénko - Tento týden patří americkému trhu práce, zasedá polská centrální banka


Tento týden bude patřit zejména číslům z amerického trhu práce, ve kterých investoři budou hledat nápovědu, jakým způsobem se na dalším měnověpolitickém zasedání rozhodne americká centrální banka. Názor je nyní nakloněný spíše ve směru stability sazeb, případná nečekaně silná čísla ale mohou očekávání změnit. Z dění blíže k Česku bude kromě dnešního výsledku indexu PMI a pátečních maloobchodních tržeb zajímavé i středeční zasedání Polské centrální banky. Ta naposledy nečekaně snížila základní sazbu o 75bb na 6,0 % a další snížení – byť méně razantní – je očekáváno i nyní. Vzhledem k tomu, že jde o poslední zasedání před parlamentními volbami (15. října), je míra nejistoty ohledně rozhodnutí relativně vysoká.

Dnes dopoledne vychází aktualizovaný report PMI pro tuzemskou ekonomiku, kde očekáváme mírné zlepšení proti zářijovému výsledku (42,9 -> 43,2), medián naopak počítá s kosmetickým zhoršením na 42,5 bodu. V odpoledních hodinách dorazí informace o hospodaření státu ke konci září, po zlepšení trajektorie lze očekávat opětovné prohloubení deficitu.

V úterý dorazí první zásadní údaj z amerického trhu práce, kdy by report JOLTS měl po sérii poklesů ukázat stabilizaci v počtu otevřených pozic.

Ve středu vychází v USA report ohledně počtu nově vytvořených pozic v soukromém sektoru od agentury ADP, zajímavá data ale dorazí i z eurozóny, a to v podobě růstu cen ve výrobě a vývoje v maloobchodu. Vzhledem k nižší než očekáváné páteční spotřebitelské inflaci (4,3 % vs. 4,5 %) a především jádrové inflaci (4,5 % vs. 4,8 %) je ale další hike ECB nepravděpodobný, a i reakce trhu na tato čísla bude umírněnější.

Ve čtvrtek dorazí pouze tradiční týdenní data z USA ohledně počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a investoři budou netrpělivě vyčkávat na pátek. To totiž vycházejí měsíční data, od kterých je očekáván pokles v rychlosti tvorby pracovních míst. Nezaměstnanost by ale i tak měla setrvat okolo 3,8 % a na této úrovni by dle prognózy Fedu měla setrvat i na konci roku. V Česku vychází v pátek statistika maloobchodních tržeb.

Páteční revize českého HDP přinesla posun níže, kdy místo mírného růstu česká ekonomika v Q2’23 pouze stagnovala. Revize se zároveň ale dočkal i výsledek za Q1’23, a to z nuly na +0,1 %.

Americký akciový trh v závěru týdne ztrácel a během pátku index S&P 500 odepsal 0,3 %. Za celý týden ztratil 0,7 % a připsal si tak čtvrtý týden v červených číslech v řadě. Německý DAX v pátek rostl o 0,4 %, během celého týdne ale ztratil víc jak 1 %. Pražská burza v pátek přidala 0,6 % a dokázala díky tomu uzavřít těsně v černém (+0,3 %) i celý týden. Koruna na konci týdne ztrácela a týden otevírá v blízkosti 24,4 EUR/CZK.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.03.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed a ČNB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
06.03.2024Ranní okénko - Dnes zasedá Polská centrální banka Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
29.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
22.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB, vychází výsledek amerického HDP Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688