Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Hypotéky  |  30.09.2023 14:34:31

Úroková sazba hypoték v USA nejvýše od roku 2000, trh s bydlením tak dostal další ránu

Zprávy z americké centrální banky z minulého týdne dále ovlivnily vývoj na finančních trzích. Ceny dluhopisů dále klesly, jejich výnosy se tak nasměrovaly na nová dlouhodobá maxima. V návaznosti tento týden ve středu úroková sazba u 30leté hypotéky vystoupala na nová maxima až na 7,65 %. Týden končila na 7,44 %, když ještě v předchozím týdnu činila 7,19 %. Americký hypoteční trh každopádně tak vysoké sazby nepamatuje od podzimu 2000. Situace dále snižuje „kupní sílu“, resp. množství zájemců pořídit si za pomoci hypotéky nemovitost. Výše měsíčních splátek se u srovnatelné výše hypotéky totiž během dvou let již zvýšila o takřka dvě třetiny.

Grafický vývoj průměrné úrokové sazby u 30letých hypoték (na měsíční bázi)


Zdroj: mortgagenewsdaily.com

Podle průzkumu Asociace hypotečních bankéřů (MBA) za týden končící 22. září se objem žádostí o hypoteční úvěr na koupi snížil o 2 % oproti předchozímu týdnu na sezónně očištěné bázi. Celkově byla poptávka po nákupu o 27 % nižší než ve stejném týdnu před rokem. Nabídka na trhu realit tak v návaznosti roste, na druhou stranu dle společnosti Altos Research se také nabídka domů na prodej snižuje každý týden o 9-10 % oproti stavu v loňském roce. Důvodem je to, že mnoho majitelů domů se zdráhá prodat své bydlení a přijít tak o stávající úrokovou sazbu hypotéky získanou v minulosti, která je mnohem nižší než ta současná.

„Osmdesát procent majitelů domů s hypotékouhypoteční sazbu nižší než 5 %,“ uvedl Orphe Divounguy, hlavní ekonom společnosti Zillow, pro Yahoo Finance. „Tito majitelé domů mají jen malou motivaci k prodeji a tedy výměně svých nízkých měsíční nákladů na bydlení za mnohem vyšší, které by je čekaly při koupi v dnešním prostředí hypotečních sazeb.“

Tato dynamika nabídky a poptávky je patrná z nejnovějších údajů o prodejích. Prodeje nových domů v srpnu oslabily. Prodeje čekajících domů - ukazatel budoucích uzavřených prodejů - se během měsíce propadly, zatímco uzavřené prodeje dříve vlastněných domů klesly na sedmiměsíční minimum.

Cena prodávaných domů vysoká, stavitelé nicméně začínají zlevňovat

Podle Národní asociace realitních kanceláří (National Association of Realtors) činila mediánová cena prodaného domuUSA v srpnu 407 100 USD (9,4 mil. ), což je nejvyšší hodnota za měsíc srpen a čtvrtá nejvyšší v historii. Celkově ceny domů dosáhly v červenci nového rekordu, když za sebou měly nepřetržitý růst šest měsíců v řadě.

Developeři nicméně snižují ceny, aby nalákali kupující. Dle jejich asociace (National Association of Home Builders) v tomto měsíci snížilo ceníkové ceny domů 32 % stavebních firem. O měsíc dříve to bylo „jen“ 25 %. Jedná se o největší podíl stavitelů, kteří snížili ceny od loňského prosince. Tehdy jich bylo 35 %.

Kolik Američané platí za hypotéku?

Dle webu mortgagenewsdaily.com, sledující výše zmiňovaný vývoj, se v USA u oblíbené hypotéky s 30letou fixací tedy sazba dostala na aktuálních 7,44 %. Pro srovnání před rokem touto dobou byla o procentní bod níže, letos v zimě v úvodu února se dokonce přiblížila zpět hranici 6 %. Při hypotéce 400 tis. USD (cca 9,2 mil. ) se měsíční splátka hypotéky každopádně nyní dostala již na 2 780 USD (cca 64 tis. Kč). Při například zmiňované 6% úrokové sazbě byla o téměř 400 USD nižší.

Ještě před 2 lety touto dobou nebyl problém získat v USA 30letou hypotéku se sazbou 3 %. Při té měli Američané při obdobné hypotéce 400 tis. USD stanovenou splátku na 1 686 USD. Tedy v čase mohli počítat s celkovými náklady na pořízení nemovitosti ve výši zhruba 607 tis. USD, zatímco při současné sazbě se jejich náklady již přehoupnou přes milion USD.

Výši splátky hypotéky při její různorodé výši či různých nastavených sazbách si lze namodelovat v naší Kalkulačce.

 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688