Žďár nad Sázavou (zdarns.cz)
Z regionů  |  27.09.2023 15:20:00

Daň z nemovitých věcí - Zastupitelstvo města Žďár nad Sázavou schválilo na svém zasedání v úterý 26. září zvýšení daně z nemovitosti s platností od ledna 2024

zveřejněno: 27. 9. 2023
Zastupitelstvo města schválilo na svém zasedání v úterý 26. září zvýšení daně z nemovitosti s platností od ledna 2024. Místní koeficient bude mít dvě úrovně pro různé obytné lokality ve městě, vlastní sazbu bude mít i průmyslové zóny a obchodní řetězce. Daň z nemovitosti se ve městě historicky neměnila, hodnota peněz se ale od roku 2010 propadla víc než o polovinu.

Daň z nemovitosti nově zohlední náklady města na různé lokality

Zastupitelstvo města schválilo na svém zasedání v úterý 26. září zvýšení daně z nemovitosti s platností od ledna 2024. Místní koeficient bude mít dvě úrovně pro různé obytné lokality ve městě, vlastní sazbu bude mít i průmyslové zóny a obchodní řetězce. Daň z nemovitosti se ve městě historicky neměnila, hodnota peněz se ale od roku 2010 propadla víc než o polovinu.

Ke změně vyhlášky vyzval město i Finanční úřad, zastupitelé se zabývali několika variantami. Nově schválená vyhláška mění místní koeficient z původní hodnoty jedna na různé výše podle lokality a typu osídlení. Lokality pro bydlení mají nově koeficient 1,8, město má přitom právo zvolit maximálně pětku. Výjimku má pouze lokalita Přednádraží a Stalingrad, centrum města, které zahrnuje i Libušín a sídliště u průmyslovky, tam bude platit koeficient 1,3. Plochy pro průmysl a části bez osídlení budou mít koeficient dva. Největší míru zdanění ponesou obchodní řetězce jako Kaufland, Billa atd., ty budou muset počítat s koeficientem pět.

Výši daně z nemovitosti město v minulosti neměnilo, inflace ale stoupla od roku 2010 o 60 %. „Vybrané peníze tak mají od té doby míň než poloviční reálnou hodnotu, zastupitelé tak svým rozhodnutím propad dorovnávají. Do výše daně pro řadové Žďáráky se podařilo promítnout i nějaký sociální rozměr, jsme na čtvrtině možné výše a měsíčně jde většinou o desítky korun. Rozhodli jsme se zohlednit diametrálně rozdílné náklady města na zabezpečení všech potřebných služeb v různých lokalitách, na stole přitom byly mnohem tvrdší varianty. Hodnota nemovitostí stále roste i díky investicím města do infrastruktury a veřejného prostoru," vysvětluje starosta města Martin Mrkos.

Radní se při rozhodování o výši daně z nemovitosti opírali také o analýzu urbánní ekonomie. „Podrobně jsme spočítali náklady na jednotlivé lokality ve městě, které se liší podle hustoty osídlení. Město svým obyvatelům zajišťuje řadu služeb pro každodenní život, podle analýzy jsou náklady na obyvatele sídliště v centru přes dva tisíce korun ročně, ale obyvatel například Klafaru stojí asi osm tisíc. Náklady na udržení kvality života v rezidenčních čtvrtích jsou mnohdy vyšší, než je příjem na obyvatele, který město z těchto částí získává," doplňuje autor analýzy Vít Zeman.

Podle avizovaných informací by měla vláda zároveň navýšit sazbu na metr čtvereční průměrně na 1,8 násobek současné výše. Současně ale obce dostanou výrazně menší podíl na DPH a dani z příjmu, od roku 2025 to bude asi o 25 milionů korun ročně méně. Zvýšení daně z nemovitosti tedy pomůže vyrovnání tohoto rozdílu. Peníze navíc investuje radnice do oprav chodníků a komunikací ve městě i místních částech, konkrétní lokality představíme v dalších číslech zpravodaje.

(red)

Kolik zaplatím?

obecně závazná vyhláška

příloha č. 1 vyhlášky

příloha č. 2 vyhlášky

příloha č. 3 vyhlášky

příloha č. 4 vyhlášky

 

Náklady na rodinný a bytový dům

Analýza urbálního ekonoma

Mapový podklad

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688