Akcenta (AKCENTA CZ)
Makroekonomika  |  27.09.2023 18:19:15

Bankovní rada ČNB zatím drží sazby beze změny (27.9.2023)

Miroslav Novák
Miroslav Novák

27.09.2023

Bankovní rada České národní banky (ČNB) v souladu s předpoklady ponechala na dnešním zasedání úrokové sazby beze změny. Hlavní sazba, 2T Repo, tak setrvává na 7 %. Naposledy se sazby měnily loni v červnu. ČNB tak nenapodobila další centrální banky (maďarskou MNB a polskou NBP) ve středoevropském regionu, které v září sazby snižovaly. Bankovní rada ČNB se většinově (všech sedm členů) vymezila proti základnímu scénáři aktuální makroekonomické prognózy, který nastiňuje první snížení sazeb již na 3. čtvrtletí. Guvernér A. Michl zároveň prohlásil, že snižování úrokových sazeb ze strany ČNB bude v budoucích čtvrtletích pomalejší, než předpokládá základní scénář prognózy. To jde ruku v ruce s tím, co ČNB dlouhodobě komunikuje, tj. vyšší sazby po delší dobu.
Na tiskové konferenci guvernér A. Michl prohlásil, že snižování sazeb nebylo na dnešním zasedání bankovní rady na stole, ale že byla diskutována strategie budoucího snižování sazeb. Rozhodování bankovní rady na dalších zasedáních bude silně odvislé od nově příchozích dat. Pokud vyjdu z předchozích vyjádření A. Michla, tak snížení sazeb guvernér podmiňuje sestoupáním spotřebitelské inflace ke 2 %, což nebude dříve než na začátku příštího roku. Čistě na základě guvernérových slov by tak první snížení sazeb připadlo až na 1. čtvrtletí r. 2024. Guvernér však není v bankovní radě sám a další členové mohou mít v tomto směru trochu rozdílný názor. Na listopadovém zasedání ČNB budou mít centrální bankéři k dispozici zářijovou spotřebitelkou inflaci či předběžný odhad HDP za 3. čtvrtletí a samozřejmě i novou makroekonomickou prognózu.
Snížení úrokových sazeb již v listopadu, případně na prosincovém zasedání, tak podle mě zůstává stále ve hře a nelze ho vyloučit. Hodně bude záviset na vývoji proinflačních rizik. Především aktuálně rostoucí ceny ropy v kombinaci s nejistotou lednového zvýšení cen (lednová spotřebitelská inflace bude zveřejněna zkraje února) a utaženým pracovním trhem lze aktuálně označit za významná proinflační rizika. Nejistotu v tomto směru představuje i slabší kurz koruny či vládní fiskální balíček.
Po dnešním zasedání je pravděpodobnost snížení sazeb již ve 4. čtvrtletí vyrovnaná padesát na padesát. Výsledně však podle mě není až tak důležité, jestli ČNB začne sazby snižovat ještě letos nebo až v 1. čtvrtletí příštího roku, ale to, jak rychle bude snižování sazeb během příštího roku probíhat. Centrální bankéři víceméně shodně avizují, že snižování sazeb bude opatrné a pozvolné a sazby se po delší období (příštích 5 let) budou v průměru nacházet na vyšších úrovních, než tomu bylo po r. 2008. Já vidím riziko, že sazby v příštím roce půjdou dolů rychleji, než ČNB aktuálně avizuje. A to v případě rychlejšího odeznívání inflace a slabého hospodářského vývoje v ČR i v eurozóně. Moudřejší v tomto směru však budeme až v dalších čtvrtletích.

grafzari
Chcete se dozvědět více o našich službách?
Napište nám
+420 498 777 770

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 10:16  17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 18,85 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )
Po   9:33  Inflace ve Španělsku v souladu s očekáváním X-Trade Brokers (XTB)
Po   9:25  Ranní okénko - Týden plný událostí a dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po   9:02  Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná - Rozbřesk Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688