ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  26.09.2023 09:00:00

ČSÚ úspěšně prošel evropským přezkumem

26. září 2023 

 

Český statistický úřad prošel začátkem března pravidelným hodnocením souladu své činnosti s principy Kodexu evropské statistiky, tzv. peer review. Z právě zveřejněných výsledků vyplývá, že ČSÚ je vysoce respektovanou odbornou institucí, která vytváří kvalitní statistické informace, je zaměřená na uživatele a nabízí motivující pracovní prostředí podporující inovace.

Nařízení o evropské statistice stanoví obecné zásady profesionální nezávislosti, nestrannosti, objektivity, spolehlivosti a důvěrnosti statistické služby. Tyto zásady podrobněji specifikuje Kodex evropské statistiky, který je základním pilířem kvality Evropského statistického systému (ESS), garanta spolehlivosti evropské statistiky. Kodex obsahuje 16 zásad a pro každou z nich existuje soubor ukazatelů, osvědčených postupů a standardů poskytující návod a měřítka pro hodnocení jeho implementace do každodenní praxe.

Na základě rozsáhlého sebehodnotícího dotazníku posuzoval přímo na místě naplňování Kodexu mezinárodní expertní tým. „Během pěti dnů se zahraniční experti sešli k intenzivnímu pracovnímu dialogu s několika desítkami zástupců ČSÚ a státní statistické služby, médií, respondentů a dalších uživatelů dat. Hodnotili, zda je ČSÚ při své činnosti nestranný, objektivní, profesionálně nezávislý, zda své výstupy publikuje dostatečně rychle a v předem oznámených termínech,“ popisuje průběh expertní mise Petra Kuncová, ředitelka odboru informačních služeb ČSÚ. Misi také zajímalo, jak jsou statistické výstupy dostupné a srozumitelné a zda úřad zachovává ochranu důvěrnosti statistických údajů.

Výstupem hodnocení je nyní schválená a zveřejněná závěrečná zpráva. „Mezinárodní hodnocení popisuje ČSÚ jako vysoce respektovanou, profesionální a důvěryhodnou instituci, která má jasnou strategickou vizi a plán dalšího rozvoje. Ctí rovný přístup k informacím, poskytuje kvalitní a na uživatele zaměřené služby a neustále rozvijí své prezentační nástroje tak, aby každý uživatel sám mohl získat potřebné informace,“ říká Marek Rojíček , předseda Českého statistického úřadu. Úřad také aktivně využívá inovativní techniky sběru dat a disponuje sofistikovaným informačním systémem produkce statistik a aktivně využívá širokou škálu dostupných zdrojů dat státu. Pro zaměstnance je pak důležité, že ČSÚ úspěšně vytváří kvalitní pracovní prostředí, podporující profesní růst, inovace a slaďování osobního života
s prací.

Součástí hodnocení jsou i doporučení k dalšímu zlepšování, konkrétně náměty k pokračování aktivit v zavádění řízení kvality, podpory digitalizace státní správy, spolupráce s odbornou veřejností a uživateli a v oblasti koordinace státní statistické služby. Na doporučení bude ČSÚ reagovat návrhem tzv. zlepšovacích aktivit, jejichž naplňování se bude ze strany Eurostatu každoročně vyhodnocovat.


Kontakt:

Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 604 149 190
E jan.cieslar@czso.cz | Twitter @ statistickyurad

 

Přílohy

  • csu_tz230926_csu_uspesne_prosel_evropskym_prezkumem.docx
  • Vyjádření Petry Kuncové, ředitelky odboru informačních služeb ČSÚ
    (soubor mp3)
  • Vyjádření Marka Rojíčka, předsedy Českého statistického úřadu
    (soubor mp3)
 
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688