Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  20.09.2023 17:10:47

Ropa stoupá ke 100 dolarům, přináší změny na Wall Street a ztěžuje boj s inflací

V době, kdy se měnová politika světových centrálních bank začala na relativně vysokých úrovních stabilizovat, se na světovou ekonomiku valí další turbulence v podobě setrvale rostoucích cen ropy. Ropná rally tak nutí centrální baknky k revizi své měnové politiky a investory k přehodnocení svých sázek napříč světovými trhy.

Akcie leteckých společností, měny zemí dovážejících ropu a výnosy dluhopisů jsou jen hrstkou tříd aktiv, které již začínají odrážet realitu ropy Brent za v okolí 100 dolarů za barel. Stratégové z Goldman Sachs Group Inc. a Barclays Plc mezitím vydali makrozprávy, ve kterých klientům radí, jak obchodovat s cenovým šokem v oblasti energií.

Vzhledem k tomu, že tento týden ještě proběhne trojice zasedání centrálních bank, staly se energie a jejich potenciální dopad na inflaci a hospodářský růst největší tématem rozhovorů na Wall Street.

"Jedním z nejzřetelnějších dopadů by bylo, kdyby ceny ropy vykolejily trend dezinflace a zabránily centrálním bankám snížit sazby tak brzy, jak trhy doufaly," řekl Michel Menigoz, vedoucí oddělení správy akciových a vyvážených fondů ve společnosti Sanso Investment Solutions v Paříži.

Pro centrální bankéře mohou být takovéto komoditní skoky varovným signálem. Pracovníci Mezinárodního měnového fondu v novém dokumentu, který se zabývá více než 100 inflačními šoky od 70. let 20. století, zjistili, že pouze v 60 % případů došlo během pěti let k trvalému zpomalení růstu spotřebitelských cen.

100USD
Zdroj: Bloomberg

Pokud by toto zvýšení nakonec znamenalo, že ropa bude ve čtvrtém čtvrtletí v průměru stát 100 USD za barel, mohlo by to podle výpočtů Bloomberg Economics způsobit maximální dopad na inflaci v USA ve výši až 0,9 procentního bodu. V eurozóně a ve Spojeném království je to blíže 0,4 procentního bodu.

"Růst cen ropy bude hrát roli pro všechny centrální banky", protože inflační efekty se začnou pohybovat "špatným" směrem, uvedl Brad Bechtel, globální vedoucí devizového oddělení společnosti Jefferies LLC v New Yorku.

Rychlejší inflace by byla velkou ranou pro trh s dluhopisy, který již nyní sází na to, že Fed bude muset držet sazby na zvýšené úrovni delší dobu, aby se růst cen vrátil k cíli.

bond
Zdroj: Bloomberg

Výnosy amerických a evropských dluhopisů se plíživě zvyšují, částečně proto, že investoři počítají s tím, že úrokové sazby budou muset zůstat vyšší delší dobu. V Německu, kde rostou obavy z toho, jak drahá energie poškodí průmyslový motor země, byl tento pohyb obzvláště prudký. Dvouleté výnosy vyskočily na 3,2 % ve srovnání s 2,9 % na začátku srpna.

"Prudký nárůst cen ropy je včasnou připomínkou," řekl Dario Perkins, výkonný ředitel pro globální makro ve společnosti TS Lombard. "Inflační volatilita nezmizí."

Rizika jdou oběma směry. Španělská centrální banka v úterý varovala, že inflace bude v letošním a příštím roce kvůli dražší ropě rychlejší, než očekávala, a zároveň bude slabší i hospodářská expanze.

Tyto obavy stáhly minulý týden euro na šestiměsíční minimum, protože trhy sázely na to, že evropská ekonomika vyšší sazby nevydrží. Obchodníci již nyní oceňují více než dvě snížení sazeb o čtvrt procentního bodu v příštím roce a odhlížejí od pokynů ECB, že výpůjční náklady zůstanou zvýšené po delší dobu.

Vyhlídky růstu znepokojují také hlavní ekonomku OECD Clare Lombardelliovou. Ta v úterý novinářům řekla, že dopady budou "tlačit na rozpočty domácností a na poptávku" - a že Evropa bude trpět více než USA kvůli své závislosti na dovozu energie.

EUR pokl
Zdroj: Bloomberg

Reakce akciových trhů

Akcie leteckých společností spolu s výhledem zisků klesají. Dražší pohonné hmoty snižují zisky leteckých společností, což investory nutí prodávat akcie cestovních a logistických společností. Desetičlenný index S&P Supercomposite Airlines se od poloviny července propadl o 20 %, což z něj činí jednu z nejhůře postižených oblastí akciového trhu v posledních měsících.

letadla
Zdroj: Bloomberg

Naproti tomu evropské energetické společnosti mohou vydělat jmění. Pro britský bluechipový index FTSE 100 jsou energetické akcie obzvláště velkým tahounem. Ačkoli má tento sektor v indexu zhruba 13% váhu, v roce 2022 vygeneroval 26 % zisků benchmarku.

uk
Zdroj: Bloomberg

"Energetice se bude v příštích měsících dařit a spustí rotaci do zaostávajících velkých ropných akcií," řekl Edmund Shing, globální investiční ředitel společnosti BNP Paribas Wealth Management. "Je čas na rotaci z technologických akcií. Vezměte si Nvidii, pohyb po výsledcích naznačuje, že všichni, kdo chtěli nakupovat, už nakoupili."

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688