Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  11.09.2023 09:28:03

Inflaci drží při životě dovolenkáři


Tuzemské spotřebitelské ceny v srpnu narostly o 0,2 % meziměsíčně, což odpovídá meziroční inflaci na úrovni 8,5 %. Oproti předchozímu měsíci se tedy snížilo tempo meziměsíčního (z 0,5 %) i meziročního (8,8 %) zdražování. Výsledek je v souladu s očekáváním trhu i České národní banky a nepředstavuje tak velké překvapení.

Meziročně ceny nejvíce narostly v oddíle bydlení, kam spadají energie pro domácnosti, a to o 12,7 %. Následuje kategorie stravování a ubytování (11,8 %) a odívání a obuvi (10,9 %). Naopak nejpříznivěji se ceny vyvíjely ceny v oddíle doprava (-1,7 %), což je dáno efektem vysoké srovnávací základny z loňského roku, kdy vlivem ruské války proti Ukrajině byly enormně drahé pohonné hmoty. Na tuzemské poměry umírněné bylo i zdražování u pošt a telekomunikací (4,7 %) a bytového vybavení (5,5 %). Při zohlednění vah jednotlivých položek spotřebního koše je meziroční inflace tažena oddílem bydlení, který do celkového výsledku přihodil 3,6 procentního bodu, potravinami (1,5pb) a rekreacemi a kulturou (0,8pb).

Meziměsíčně došlo k největšímu zdražení v oddíle doprava (1,7 %), kde silnou roli sehrálo opětovné zvýšení spotřební daně z nafty a vysoké ceny ropy. Následují  alkoholické nápoje a tabák (0,9 %), rekreace a kultura (0,5 %) a stravování a ubytování (0,5 %). Zlevnily naopak potraviny (-0,9 %), bytové vybavení (-0,5 %) či pošty a telekomunikace (-0,2 %).

Srpnová inflační statistika se obešla bez velkých překvapení. Očekávatelné bylo mírné zlevnění potravin, což je standardní sezónní jev, a naopak zdražení pohonných hmot, kde šlo o souběh změny spotřební daně a globálního vývoj na trhu s ropou. Počítat šlo i růstem cen u rekreací, kultury, stravování a ubytování, kterým svědčí dovolenková sezóna. Právě tyto kategorie spolu s oděvy a obuví ovšem ukazují, že poptávková část inflace ještě definitivně poražena nebyla. Jak tuhý bude mít nakonec kořínek, se dozvíme v zářijové statistice, která již nebude ovlivněna letní spotřebitelskou bezstarostností. Na delším výhledu se ovšem pro tuto chvíli nic nemění. Meziroční inflace vykáže ještě jeden pokles v září, po kterém bude následovat stagnace či mírný růst vlivem snížené srovnávací základny z loňského roku, kdy vešel v platnost vládní energetický úsporný tarif. Ke konci roku se tak inflace bude nacházet poblíž 7 procent a celoroční průměr bude poblíž 11 procent. Českou národní banku aktuální data patrně přimějí k dalšímu vyčkávání a na zářijovém zasedání bankovní rady tak zřejmě ke změně úrokových sazeb nedojde. Pokud poté nedojde k výraznějším překvapením, lze první snížení očekávat v listopadu.

Vít Hradil
hlavní ekonom

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688