Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  08.09.2023 08:39:52

Polský scénář od ČNB nečekáme

Polský scénář od ČNB nečekáme

Jan Berka
08:39 8. září 2023

Klíčové body

  • Polská centrální banka je nebezpečně před křivkou, od ČNB snížení sazeb v září nečekáme.
  • Nejbližší termín úpravy domácích úroků vidíme v listopadu, vyloučit nemůžeme ani začátek příštího roku.
  • Rizika koruny zůstávají na straně slabšího kurzu.
Zdroj: ČNB

O překvapení aktuálního týdne se ve středu postarala polská centrální banka. Tržní konsensus očekával snížení sazeb. Na to došlo, bylo však výrazně vyšší. Následná reakce oslabila nejen polský zlotý, ale i českou korunu. Malá část trhu teď dost možná spekuluje, zda by se obdobně nemohla zachovat i Česká národní banka. Jsme toho názoru, že polského scénáře se od bankovní rady ČNB nedočkáme.

Polská centrální banka již nějakou dobu uváděla, že pokles inflace na jednociferné hodnoty, který by vyhodnotila jako udržitelný, by pro ni byl signálem ke snížení sazeb. Srpnová inflace sice skončila na 10,1 % meziročně, trh vše ale vyhodnotil tak, že proces dezinflace je jasný, navíc je zde i predikce nad očekávání většího poklesu jádrové inflace. Proto pro zářijové zasedání Národní banky Polska čekal snížení úroků o 25 bodů. Nakonec však bylo doručeno snížení o tři čtvrtě procentního bodu.

Měnová autorita Polska ve svém středečním výstupu uvedla, že změnu provedla v prostředí globální nejistoty a očekávaného ekonomického zpomalení. Stavěla na procesu dezinflace, očekávaném poklesu jádrové inflace i slabších inflačních očekáváních. Nabídkové vnějších šoky podle ní odeznívají. S ohledem na nad očekávání větší oslabení poptávkových tlaků a na měnověpolitické zpoždění banka usoudila, že nad konsensus trhu větší snížení sazeb je v souladu s dosažením inflačního cíle na 2,5 % ve střednědobém rámci. Zároveň si ponechala možnost intervence na devizovém trhu, bude-li to potřeba.

Guvernér Galpinski včera na tiskové konferenci vysvětlil, že centrální banka se snížením sazeb čekala tak dlouho, dokud neměla jistotu o udržitelném poklesu inflace. Úprava podle něj byla přizpůsobení se situaci, nikoliv politický krok související s blížícími se volbami, jak někteří spekulovali. Banku samotnou údajně překvapilo, jak rychle inflace klesla. Vše přitom nasvědčuje tomu, že dezinflace bude pokračovat. Na konci roku může polská inflace dosáhnout 6-7 %. Další postup banky určí data. Nominální sazby zůstávají vysoko, reálné v záporu. Ten je dle guvernéra potřebný pro to, aby nebyl měnověpolitický trade-off tolik razantní, pokud jde o „výměnu“ mezi nižší inflací na úkor růstu, jehož výhled se tak významně zhoršuje. Oslabení kurzu o zhruba 2 % po rozhodnutí o sazbách podle něj nebude mít na inflaci větší dopady.

Polská centrální banka se podle nás s ohledem na stále vysokou inflaci oproti cíli či tempo růstu mezd dostala svým rozhodnutím výrazně, a hlavně nebezpečně vzhledem k možným budoucím dopadům, před křivku. Nemůžeme se ubránit pocitu, že jistý politický aspekt byl také přítomen. Je jasné, že banka staví na pevném přesvědčení o udržitelnosti dezinflace a rovněž na ekonomickém zpomalení, u kterého by dle Galpinského měla polská ekonomika letos růst jen velmi mírně, případně stagnovat. Guvernér však nevyloučil ani možnost poklesu, kde by roli hrál nad očekávání horší vývoj nejen v Evropě, s důrazem na Německo, ale i v Číně.

Obdobná témata jako polská centrální banka bude řešit i ČNB. S ohledem na sazby však nečekáme změnu už v září, nýbrž později. Proces poklesu inflace pokračuje, byť v posledním čtvrtletí si dá vzhledem k loňskému zavedení Úsporného tarifu pravděpodobně pauzu. Meziměsíční maloobchodní tržby se mírně zlepšily, stále však zůstávají celkově utlumené s ohledem na předchozí propad. To souvisí i s vývojem reálných mezd. Ty sice ve druhém kvartále zmírnily dosavadní propad, mají však za sebou sedm čtvrtletí poklesu, a jsou tak na úrovni roku 2018. Nad očekávání horší data pak vykázal průmysl, u něhož předpokládáme významné riziko dalšího zhoršení, dojde-li na realizaci rizik téhož sektoru v Evropě, zejména v Německu.

Celkově se bude i ČNB rozhodovat v prostředí globálního ekonomického zpomalení, kde bude rizikem nad očekávání slabší vývoj české ekonomiky. Podle nás se však nebude chtít držet před křivkou, jako to v extrému dělá polská kolegyně. Naopak se udrží nastavené rétoriky pracující s možným začátkem debat o úrokové změně na podzim. Soudíme, že to odpovídá snížení sazeb nejdříve v listopadu společně s představením aktualizované prognózy. Nelze však zcela vyloučit, že na tento krok dojde až na začátku příštího roku, bude-li chtít bankovní rada jasné potvrzení posunu inflace směrem k cíli.

První úprava by přitom neměla dle našich očekávání dosáhnout úpravy polské centrální banky. Pravděpodobnější je snížení na úrovni 25 až 50 bodů. ČNB začne pozvolna, přičemž pokud to bude ekonomické prostředí umožňovat, tempo úprav úroků by mohlo být postupně změněno k vyšším hodnotám. Jakmile bude patrné, že debaty o snížení domácích sazeb zintenzivňují, koruna by se mohla ocitnout pod tlakem, i přesto, že trh má v sobě snížení již částečně započítáno.

Korunový výprodej posledních dní souvisel nejen s rozhodnutím polské měnové autority, roli sehrály i proměnné, jako je silný dolar a nárůst amerických tržních sazeb. K této kombinaci v posledních týdnech přispělo několik faktorů, od nad očekávání lepší ekonomické kondice americké ekonomiky podporující výhled vyšších sazeb po delší dobu přes nad očekávání větší emisi státních dluhopisů delších splatností v prostředí pokračujícího kvantitativního utahování až po silnější aktivitu amerických firem v oblasti emise dluhu.

Pokud bude potvrzeno, že je kondice americké ekonomiky ve srovnání s evropskou výrazně lepší, rizikem zůstane silnější dolar a vyšší tržní sazby podél celé americké výnosové křivky. Taková kombinace není pro korunu nikdy dobrá. Potěšující okolností může být, že se nacházíme na, případně jsme velmi blízko, vrcholu amerických sazeb v rámci aktuálního úrokového cyklu. Oslabení domácí měny by mohl rovněž podpořit propad evropské ekonomiky do recese, kde strašákem zůstává již zmiňovaný průmysl. Pokud by se k tomu přidalo nad očekávání razantnější snižování sazeb ze strany ČNB, na silnější kurz koruny můžeme zapomenout. K tomu by bylo potřeba výrazné uvolnění americké měnové politiky, které v tuto chvíli nečekáme. Nadále pracujeme se scénářem stropu vývoje kurzu koruny ve zbytku roku na úrovni 24,70 za euro.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0719 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,82 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0659 do 1,0779 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,34 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,71 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,26 až 24,44 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,54 do 22,89 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.



Přečtěte si také:

21.02.2023Nečekejte, prodávejte teď akcie ČEZ, radí americká i polská banka Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
16.12.2020Překvapení od ČNB pod stromeček nečekejme (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.03.2018Od ČNB tento týden moc akce nečekejte Jan Berka (Roklen24)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688