EKOSPOL (EKOSPOL)
Hypotéky  |  07.09.2023 14:14:22

Hypotéky už čtvrtý měsíc v řadě zlevňují. Tyto kosmetické změny na prodej bytů vliv mít nebudou

Hypotéky nepatrně zlevňují už čtvrtý měsíc v řadě, přesto jsou stále nad šestiprocentní hranicí. Průměrná nabídková úroková sazba podle Swiss Life Hypoindexu na začátku září klesla o devět bazických bodů na 6,1 procenta. Tyto spíše jen kosmetické změny podstatnější vliv na realitní trh mít nebudou, hypoteční sazby se totiž dál pohybují na nejvyšších hodnotách od devadesátých let minulého století. Vzhledem k tomu, že centrální banka drží základní úrokové sazby na stejných hodnotách, žádné výraznější zlevňování hypoték v nejbližší době čekat nemůžeme.

Nejvýrazněji zlevnily v uplynulém měsíci hypotéky fixované na tři roky, a to o 15 bazických bodů. U hypoték do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) klesla průměrná sazba na 6,04 procenta a u hypoték pro mladé do 36 let (LTV nad 80 procent) na 6,33 procenta.

Měsíční splátka opět mírně klesla, u průměrné hypotéky 3,5 milionu korun sjednané do 80 procent odhadní ceny nemovitosti se splatností 25 let nyní dosahuje 22 770 korun. To je o 120 korun méně než v srpnu. Ještě před dvěma lety, kdy byla průměrná nabídková sazba 2,4 procenta, přitom splátka stejné hypotéky vyšla měsíčně o 7700 korun levněji. Za celý rok tak letos splátky vyjdou o skoro 100 tisíc korun více.

Hypotéky zásadně ovlivňují kroky České národní banky (ČNB), která určuje výši základních úrokových sazeb. Ty jsou přitom už od loňského června stejné, například dvoutýdenní repo sazba je už od 22. června 2022 sedm procent. Podle prohlášení centrální bankéřů se na tom v nejbližší době nic nezmění, zásadně proto nezlevní ani hypotéky. Současné nepatrné zlevnění je spíš důsledek slev, kterými se některé banky snaží rozhýbat zamrznutý hypoteční trh.

Větší pohyb směrem dolů pravděpodobně přijde až v příštím roce v závislosti na vývoji inflace. Pokud klesnou základní úrokové sazby, budou je následovat i komerční úvěry včetně hypoték. Aby se dostupnost vlastního bydlení zásadněji zlepšila, musely by se hypoteční sazby dostat někam k úrovni tří procent. K tomu je ale stále ještě hodně dlouhá cesta.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688