Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  31.08.2023 09:16:41

Sněmovna 29.8.: Zvýšení rodičovského příspěvku, prodloužení náhradního výživného či možnost online žádosti o důchod.

Poslanci se 29. 8. 2023 sešli po měsíční přestávce, aby projednaly některé změny v zákonech. Pojďme se podívat na ty navrhované novely, které se týkají oblasti důchodů a sociálních dávek a pocházejí převážně z pera MPSV.

Náhradní výživné

Již v prvním čtení schválili poslanci novelou zákona o náhradním výživném pro nezaopatřené dítě, podle které bude stát náhradní výživné dětem neplatičů vyplácet čtyři roky místo dosavadních dvou let.

Toto opatření má za cíl zachovat určitou finanční jistotu dětem žijícím v rodinách, kde nedochází k plnění vyživovací povinnosti ze strany jednoho z rodičů. Každý měsíc nyní náhradní výživné přijímá přibližně 9.000 dětí a plnění je v maximální částce 3.000 měsíčně. Podmínkou pro nárok na náhradní výživné je, že rodič, který má být za dítě příjemcem náhradního výživného, ho zároveň soudní cestou vymáhá po druhém rodiči.

Novelu teď musí ještě podepsat prezident. Účinnost pak nabude prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení zákona. Pro zachování kontinuity výplaty dávky umožňuje přechodné ustanovení novely výplatu náhradního výživného zpětně (pokud jsou splněny podmínky) od července 2023 do nabytí účinnosti tohoto zákona bez nutnosti nové žádosti.

Rodičovský příspěvek

Do druhého čtení posunuli poslanci novelu zákona o státní sociální podpoře, která navrhuje zvýšení rodičovského příspěvku na 350 tisíc korun při péči o jedno dítě a na 525 tisíc korun při péči o dvojčata. Zároveň zkracuje délku čerpání rodičovského příspěvku do maximálně 3 let věku dítěte. Obě tyto změny se mají dotknout pouze rodičů, jejichž děti se narodí po 1. lednu 2024.

Diskuse se dá ještě očekávat především ohledně toho, zda je částka zvýšení příspěvku dostatečná, zda není potřeba pravidelná valorizace rodičovského příspěvku a hlavně, zda se zvýšení bude týkat jen dětí narozených po 1. lednu 2024.

Žádost o důchod online

Ve druhém čtení projednali poslanci novelu zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, která zavádí možnost podat žádost o přiznání důchodu v elektronické podobě s účinností od 1. 12. 2023.  

V praxi má být od prosince tohoto roku možné podání žádosti o důchod prostřednictvím nové speciální služby ePortálu ČSSZ. Prostřednictvím této služby bude umožněno podat tzv. I. část žádosti o důchod, včetně nezbytných příloh, přičemž interaktivní nápovědy a kontroly obsažené v online žádosti mají v maximální možné míře zaručit, aby její podání bylo úplné, bez nutnosti jejího dalšího doplnění za osobní účasti žadatele na OSSZ.

V souvislosti s možností podání žádosti o důchod online se navrhuje zrušení závazné místní příslušnosti OSSZ k sepsání/podání žádosti o důchod, a to jak pro žádosti podávané online, tak pro žádosti se sepisované za osobní přítomnosti žadatele na OSSZ.

Dále tato novela navrhuje s účinností od 1. 7. 2025 změnu výplatního termínu důchodu z klouzavého měsíce na kalendářní a zúžení počtu výplatních termínů z 13 na 5.

Změna výplatního období z klouzavého měsíce na měsíc kalendářní nebude mít žádný vliv na výši důchodu. Pouze přestanou být vypláceny tzv. doplatky u řádné valorizace, kvůli různě nastaveným datům splatnosti důchodu, které jsou i velkou administrativní zátěží pro ČSSZ.


Příspěvek na bydlení

V rámci výše zmíněné novely o státní sociální podpoře je navrhováno ve vztahu k žádosti o příspěvek na bydlení zavedení povinnosti dodavatelů plynu a elektrické energie doručit na výzvu krajské pobočky úřadu práce potvrzení o výši nákladů za plyn a elektřinu, které v rozhodném období zaplatila oprávněná osoba nebo osoba společně posuzovaná s ní nebo zjišťování výše přeplatku na nákladech za plyn nebo elektřinu, který byl v rozhodném období osobám vrácen. Účinnost tohoto opatření je navrhována první kalendářní den sedmého měsíce po vyhlášení zákona.

Jde o snahu, aby bylo se souhlasem žadatele o příspěvek na bydlení umožněno předání dat přímou komunikací mezi dodavateli energií a Úřadem práce ČR v digitální podobě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688