Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  29.08.2023 10:45:56

Spotřeba domácností naznačuje lepší zítřky


Česká ekonomika dle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu mezikvartálně rostla o 0,1 %, což je v souladu s očekáváním trhu a prvotním odhadem. Revidován byl mírně meziroční výsledek, kdy místo snížení o 0,5 % české HDP pokleslo o 0,4 %. Ve druhé polovině roku očekáváme mírné oživení ekonomiky především ve spojitosti s vyšší spotřebou domácností. 

HDP v předcházejících čtvrtletích táhla dolů především nízká spotřeba domácností, ve druhém pololetí tohoto roku dlouhodobě očekáváme obrat v důsledku klesající inflace a tím pádem po delší době rostoucích reálných mezd. Ale už i v tomto čtvrtletí se výdaje na konečnou spotřebu domácností podílely kladně na HDP, když rostly poprvé po šesti čtvrtletích. Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 0,3 % a z toho výdaje na konečnou spotřebu domácností byly vyšší o 0,2 %. Domácnosti ve větším nakupovaly předměty krátkodobé spotřeby a služeb. Pozitivní vliv měly i fixní investice, přestože klesaly investice do obydlí a ostatních budov a staveb, kdy tento sektor je zadusen vysokými úrokovými sazbami. Naopak stouply investice do dopravních prostředků, ICT a ostatních strojů a zařízení. Rovněž zahraniční poptávka se kladně podílela na růstu HDP, kdy sice vývoz mezikvartálně poklesl o 0,5 %, ale dovoz až o 1,2 % a zároveň pokračovalo zlepšení v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Naopak dle našich očekávání měla významně negativní vliv změna stavu zásob, která se ztenčila o 51,4 mld. na +57,4 mld. , což je téměř o polovinu nižší hodnota. V době nízké poptávky a nižšího množství nových zakázek není racionální dále akumulovat zásoby, které tak podniky rozpouští, což má sice negativní efekt na výkon naší ekonomiky, na druhou stranu se snižují inflační tlaky na nabídkové straně. V případě celkové zaměstnanosti došlo oproti předchozímu čtvrtletí k nárůstu o 1,0 %, což potvrzuje, že české firmy nepropouštějí, připravují se na lepší ekonomické časy a naopak hledají ještě další pracovní sílu. 

Růst HDP (v % č/č)           
                                  Aktuální Předchozí RB    Trh   ČNB    MF
První odhad                   0,1           0,0      0,2    0,1     0,4     0,5
Druhý odhad                  0,1  
Třetí odhad 29.9.  
Zdroj: Raiffeisenbank, ČSÚ, Bloomberg, MF          

Hlavním důvodem stagnující ekonomiky je stále nízká spotřeba, ale výsledky HDP za 2Q23 naznačují, že českou ekonomiku čekají lepší zítřky. S klesající inflací by měl růst apetit českých domácností více utrácet, rovněž zahraniční obchod by měl dále přispívat k růstu i vzhledem k oslabení české koruny ve zbytku roku, což by mělo podpořit ve vyšší míře český export. Je ovšem otázkou, jak se bude dařit eurozóně a především Německu, které je naší hlavní oblastí vývozu. Naopak na pozadí nižšího růstu či dokonce poklesu některých cen bude pokračovat rozpouštění zásob, které bude táhnout české HDP dolů. 


Autor: Martin Kron, analytik 
Editor: Vratislav Zámiš, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688