Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  24.08.2023 09:19:59

Ranní okénko - Trh nyní v případě ECB věří více ve stabilitu sazeb

Dnes vyjde jediný údaj týkající se české ekonomiky, kdy Český statistický úřad zveřejní výsledky konjukturálního průzkumu. Vzhledem k dosavadnímu zaostávání tuzemského hospodářství se nedá očekávat, že by se nálada mezi spotřebiteli výrazněji změnila k lepšímu. Odpoledne z USA dorazí nejnovější statistiky o nových žádostech o podporu v nezaměstnanosti, jejichž množství by mělo být podobné jako v předcházejícím týdnu. Dále vyjde údaj ohledně objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, kdy trh predikuje meziměsíčně pokles o 4 %, zatímco při minulém srovnání byl zaznamenán nárůst o 4,6 %.

Pohled zpět:

Včerejší den patřil indexu nákupních manažerů (PMI), který byl zveřejněn nejprve v Německu. Očekávalo se, že v oblasti služeb index zůstane nad hladinou 50, ale výsledek byl o více než 4 body horší a zastavil se na úrovni 47,3. Výsledek ve zpracovatelském sektoru sice skončil těsně nad mediánem trhu (39,1 vs 38,8), ale nachází se stále hluboko pod hladinou 50. Ukazuje se, jak velkým problémům čelí tento sektor, především v podobě nízké poptávky a nižšího množství nových objednávek. Výsledek PMI Německa se promítnul i do výsledku pro celou eurozónu, který v oblasti služeb poklesl na hodnotu 48,3, přestože dle trhu se měl udržet nad úrovní 50. V případě zpracovatelského sektoru skončil nad očekávání trhu (43,7 vs 42,7), ale zatím se nepřibližuje k úrovni růstu. Tyto výsledky naznačují, že evropská ekonomika včetně jejího hlavního motoru Německa zažívá složité časy a existuje reálné riziko možné recese. Teď bude velice zajímavé, jak zareaguje ECB. Na jedné straně inflace zůstává nad jejím inflačním cílem, navíc i sama ECB počítá s vyšší úrovní inflace v příštím roce, tudíž by se nabízelo dále zpřísnit měnovou politiku. Ale ECB bude brát i v potaz, že Evropa čelí hrozbě ekonomické stagnace potažmo recese, což může vyústit v ponechání sazeb na stávající úrovni. Bankovní rada prohlásila po minulém zasedání, že rozhodnutí na zářijovém jednání bude záviset na příchozích datech. Přesvědčení trhu se po dnešních výsledcích PMI změnilo a nyní věří vice ve stabilitu sazeb. Přitom před zveřejněním těchto údajů přisuzoval hiku pravděpodobnost 55 %, zatímco teď pravděpodobnost dalšího hiku poklesla na 40 %.

Odpoledne vyšel PMI i v USA, kde došlo rovněž k poklesu jak v oblasti služeb, tak ve zpracovatelském sektoru, ale tomuto indexu není přikládána taková váha jako v Evropě. Dále jsme se dozvěděli dílčí statistiku o nemovitostním trhu, konkrétně prodeje nových bytů, kterých bylo prodáno podobné množství jako v minulém měsíci a rovněž v souladu s tržním očekáváním.

Včerejší výsledky akciových trhů se velmi lišily, kdy americký index S&P 500 získal více než 1 %, zatímco německý DAX si připsal pouze 0,15 %, ale i to lze hodnotit jako slušný výsledek vzhledem k zveřejněným údajům PMI v Německu potažmo celé eurozóny. Pražský PX tratil více než 0,9 %. Koruna včera mírně oslabila a přiblížila se hranici 24,10 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

12.04.2024Ranní okénko - ECB je připravena zahájit snižování sazeb v červnu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
19.01.2024Ranní okénko - ECB zatím neuvažuje o snižování sazeb Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688