Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  21.08.2023 09:55:40

Ranní okénko - Tento týden bude patřit zejména předstihovým ukazatelům

Tento týden vychází jen minimum zásadních ekonomických dat a pozornost tak bude mířit především na střípky a náznaky, včetně řady předstihových ukazatelů naznačujících další směřování ekonomiky. Zásadní událostí pak bude i setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole (24.-26. srpna), kam se budou zraky investorů upínat především na předsedu Fedu Powella, který by mohl naznačit jakým směrem se americká centrální banka dále vydá. Na jednu stranu od něj patrně zazní potřeba držet sazby „výše po delší dobu“, tak jak zmínil již několikrát. Na druhou stranu se diskuze může stočit i k výhledu snižování sazeb, kdy klesající inflace spolu s ustupujícími inflačními očekáváními povede k nárůstu reálných sazeb a měnová politika se tak může začít jevit až jako příliš restriktivní. Byť toto není otázka nejbližších měsíců, výhledově jde o téma, které bude muset americká centrální banka začít řešit.

Dnes již ráno vyšla statistika cen výrobců v sousedním Německu, kde ceny klesaly rychlejším tempem, než trh očekával. Meziměsíčně byly v červenci nižší o 1,1 %, meziročně proti loňskému červenci tak došlo k poklesu o 6 %.

V úterý dorazí z USA jen dílčí statistika z nemovitostního trhu ohledně prodejů existujících domů. Očekáván je podobný výsledek jako v červnu.

Ve středu kalendář rozvíří výsledky indexů nákupních manažerů z hlavních zemí eurozóny, dorazí i statistika z USA, kde je ovšem méně sledována. Pro nás bude zajímavý zejména výsledek Německa, kde v případě výrobního sektoru analytici očekávají setrvání poblíž červencových hodnot, tedy hluboko v oblasti recese.

Ve čtvrtek ráno vydá konjukturální průzkum Český statistický úřad, z USA pak dorazí údaj o prodejích zboží dlouhodobé spotřeby a také tradiční týdenní data z trhu práce, která obzvlášť v létě podléhají větší volatilitě a trh je tak nechává víceméně bez povšimnutí.

V pátek týden uzavře německý Ifo index, který bude představovat další nápovědu, zda již v německé ekonomice dochází k „odrazu ode dna“ nebo zda se problémy dále prohlubují.

Pohled zpět:

Ministerstvo financí koncem minulého týdne vydalo novou makroekonomickou prognózu, v rámci které zhoršilo výhled HDP pro letošní (z +0,1 % na -0,2 %) i příští rok (+3,0 % -> 2,3 %). Počítá s dalším zhoršováním reálné spotřeby v letošním roce, pro příští rok pak vidí negativní dopady i ze strany konsolidačního balíčku. Na rozdíl od ČNB očekává zvýšenou inflaci i v příštím roce, v průměru na 2,8 %. Kurz koruny by vůči euru měl podle MF ČR příští rok opět posilovat.

Ani v závěru týdne nezaznamenaly americké akcie oživení a s minimem impulsů v rámci ekonomického kalendáře uzavřely poslední den v týdnu se zápornou nulou. Výraznější pokles si připsal německý DAX (-0,7 %) a podobně na tom byl i tuzemský index PX (-0,8 %). Koruna na konci týdne mírně posilovala a tento týden začíná těsně nad 24,0 EUR/CZK.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

29.09.2023Ranní okénko - Závěr týdne patří inflaci v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
09.05.2023Ranní okénko - Tento týden dorazí výsledky inflace z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688