mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:39

Rwanda - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Rwanda se profiluje jako ICT a výzkumný hub regionu. Jako jediná země z východní Afriky získala licenci na výrobu vakcín (mimo jiné také vakcíny Moderna na covid-19) v rámci projektu KENUP, investuje do vybudování centra nukleární medicíny, je centrem pro 4. průmyslovou revoluci, buduje vesmírnou agenturu s Národní poštovní agentura se přeorientovává na požadavky e-commerce a s ním spojené logistiky. Vláda buduje Kigali Innovation City, v kterém již sídlí významné univerzity a výzkumná centra. African Institute for Mathematical Sciences (AIMS) je africkým centrem excelence. Všechny tyto instituce mají zájem o vědeckou spolupráci s českými centry a potřebují trénink a výměnu know-how.

Rozšíření mobilních zařízení a pokrytí sítěmi 4G díky partnerství mezi Korea Telecom a Rwanda Network dosahuje nyní na 97 % populace. Pokrytí daty je součástí velkého plánu přeměnit převážně zemědělskou zemi na IT centrum pro region a celou Afriku.

Konektivita je pohonným motorem technologické revoluce, která africkým zemím umožňuje přeskočit časově náročné kroky na rozvojovém žebříčku, zvýšit konkurenceschopnost na globálním trhu a překlenout propast mezi nimi a vyspělými ekonomikami. Zajištění konektivity a přístupu k mobilním sítím v zemi, kde národní rozvodná síť ponechává polovinu obyvatel bez spolehlivého napájení, však pro vládu stále představuje obrovské úsilí.

Podnikatelský ekosystém Rwandy je teprve v plenkách - zejména ve srovnání s Keňou nebo Ugandou. Existuje jen hrstka skutečně aktivních hráčů jako například zmiňovaný Impact Hub, KLab, či Westerwelle Foundation. Investiční prostředí, zejména pro začínající podniky, je stále na vzestupu a velikost rwandského trhu má tendenci držet velký kapitál stranou. Implementace pro-podnikatelských zákonů však vydláždila cestu investorům, jak ukázalo např. spuštění Sobek Capital fondu rizikového kapitálu v roce 2018.

KLab se zrodil jako soukromá iniciativa s ambicí nastartovat rwandskou inovativní scénu a brzy se stal jedním z nejvýznamnějším centrem IT společností v zemi. Získal podporu vlády, která mu poskytla prostor pro podporu podnikatelů a vytvoření centra pro inovátory. Mezi svými úspěchy se KLabs může pochlubit startupy, jako jsou AC Group, Go a TorQue. KLab je také domovem Face the Gorillas, rwandské verze SharkTank, která probíhá každé čtvrtletí.

Dalším důležitým centrem je Impact Hub Kigali - multi-store inovační prostor a komunita v centru města, která hostí několik organizací, mezi nimi One Acre Fund. Impact Hub Kigali je přední organizací v africkém inovativním kontextu a je proslulý svými aktivitami.

Kigali Innovation City (KIC) je technologický klastr na ploše 70 hektarů, který je v procesu výstavby. Inovační město Kigali je součástí programu vize rwandské vlády 2020 a partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Vláda ve Rwandě věří, že do něj přiláká domácí i zahraniční univerzity, technologické společnosti a biotechnologické firmy, které pomohou stimulovat hospodářský růst ve Rwandě, v regionu a na kontinentu a které a podpoří růst znalostní (knowledge-based) ekonomiky země.

Rwanda, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688