mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:57

Pákistán - ICT, elektronika, kyberbezpečnos, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Pákistánské odvětví informačních a komunikačních technologií přináší ekonomice příjmy z vývozu a přispívá k růstu dalších odvětví. V souladu s pákistánskou vizí do roku 2025 a pákistánskou digitální politikou z roku 2018 má velikost odvětví ICT do roku 2025 dosáhnout 20 miliard USD. Pákistán se v posledním desetiletí stal jedním z nejrychleji rostoucích vývozců IT na světě. Odvětví informačních technologií je jedním z mála odvětví, které zemi přináší hmatatelný prospěch, aniž by cokoli dováželo. Ve fiskálním roce 2022 dosáhly vývozní remitendy pákistánského IT sektoru, zahrnující telekomunikační, počítačové a informační služby, historického maxima ve výši 2,616 miliardy dolarů.

Pákistánský sektor informačních a komunikačních technologií (ICT) a elektroniky v poslední době zaznamenal výrazný růst. Prognózy předpovídají, že do roku 2026 dosáhne export v oblasti ICT hodnoty 2,1 miliardy USD, což představuje průměrný roční nárůst o 3,6 % od roku 2021. V segmentu elektroniky se předpokládá, že obrat v roce 2023 dosáhne 3,88 miliardy USD, přičemž v letech 20232027 se očekává složená roční míra růstu (CAGR) 6,89 %. To by mělo vyústit v předpokládaný tržní objem ve výši 5,07 miliardy USD v roce 2027.


Jako součást iniciativy na podporu tohoto růstu pákistánská vláda vytvořila speciální technologické zóny v Islámábádu, Paňdžábu, Sindhu, KPK, Balúčistánu, GB a AJK. Tyto zóny nabízejí technologickým firmám výhody, jako jsou daňové úlevy, a tím je motivují k zřizování poboček v zemi. Tato strategie je v souladu s národní bílou knihou o rozvoji ICT sektoru, která zdůrazňuje stále rostoucí význam ICT v globální digitální ekonomice a společnosti.


IT sektor v Pákistánu se rozvíjel dynamicky ještě před zřízením těchto zón. Pákistán, druhý v jižní Asii co do snadnosti podnikání a mezi deseti nejlepšími zeměmi s rychle se zlepšujícím podnikatelským prostředím, během posledních tří let zaznamenal 70% nárůst vývozu IT. Velké IT společnosti, jako jsou NETSOL Technologies, System Limited, TechAbout a TRG Pakistan, výrazně přispívají k rozvoji IT ekonomiky.


S hodnotou dosahující 1 miliardy USD, pákistánský sektor elektronického obchodu přitahuje také investice od světových gigantů, jako jsou Amazon, Alibaba a Rocket Internet. Podle údajů Pákistánské rady pro export softwaru (PSEB) zažila země v letech 20172018 nárůst obchodu o 700 milionů USD. S 300 organizacemi IT/ITeS a 13 000 registrovanými IT firmami je Pákistán třetím největším poskytovatelem digitální práce na světě.


Přes tyto povzbudivé výhledy se v oblasti kybernetické bezpečnosti stále objevují problémy. Pákistán se aktuálně nachází na 79. místě v globálním indexu kybernetické bezpečnosti ITU. Aby tyto problémy řešila, vláda implementovala komplexní politiku kybernetické bezpečnosti a zřídila doprovodnou agenturu pro kybernetickou bezpečnost. Tato politika navrhuje zřízení týmů pro reakci na počítačové hrozby (CERT) a bezpečnostních operačních středisek (SOC) na různých úrovních a zdůrazňuje rozvoj dovedností a kampaně pro zvýšení veřejného povědomí.


Na druhou stranu země stále bojuje s nedostatkem účinného mechanismu pro řízení kybernetických rizik a incidentů. Ačkoliv Národní centrum pro reakci na kybernetickou kriminalitu (NR3C) a Pákistánský tým pro reakci na počítačové hrozby nabízejí pomoc v oblasti kybernetické bezpečnosti, pro účinné řešení kybernetických hrozeb je klíčová existence centralizovaného a koordinovaného reakčního mechanismu.


Pokud jde o odvětví elektroniky, pákistánský výrobní sektor produkuje široký sortiment spotřební elektroniky. Toto odvětví se však potýká s několika překážkami, jako je nedostatek pokročilých technologií, vysoké dovozní náklady a nedostatek kvalifikované pracovní síly. Pro jejich překonání vláda zavedla řadu politik, nicméně konkrétní údaje pro rok 2023/2024 nebyly v době rešerše k dispozici.


Závěrem lze říci, že i přes výrazný růst a slibné vyhlídky, které pákistánský sektor informačních a komunikačních technologií a elektroniky předpovídá pro období 2023/2024, jsou zde stále značné problémy v oblasti kybernetické bezpečnosti. Úspěšná implementace nové politiky kybernetické bezpečnosti bude klíčová pro řešení těchto problémů. Pro další informace týkající se těchto údajů doporučujeme sledovat zprávy od důvěryhodných zdrojů, jako je Pákistánská rada pro export softwaru (PSEB), Pákistánská asociace softwarových domů (P@SHA) a Ministerstvo informačních technologií a telekomunikací.


Pákistán, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688