mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:57

Pákistán - Chemický sektor, plasty, gumárenství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Pákistánský chemický průmysl postupně roste v průběhu let, přestože čelí globální konkurenci na trhu a nedostatečné politické podpoře ze strany vlády. S ohledem na průměrný růst domácího odvětví velkovýroby (LSM) se očekává, že chemický průmysl v Pákistánu dosáhne 20 miliard USD. V období 2020-21 Pákistán dovezl průmyslové chemikálie v hodnotě 8,6 miliardy USD, což zahrnovalo plastové a léčivé výrobky, insekticidy a další položky. Vzhledem k vysoké poptávce po průmyslových chemikáliích je v Pákistánu obrovský potenciál pro rozvoj chemického průmyslu.

Chemický průmysl v Pákistánu přispívající k národnímu HDP zhruba 3 % a k HDP zpracovatelského průmyslu 16 % zůstává nedostatečně využitým, avšak zásadním sektorem. Tento sektor zahrnuje různé podsektory, jako je těžební průmysl, těžba ropy a zemního plynu, bavlnářský průmysl, výroba hnojiv, farmaceutický průmysl, stavebnictví a automobilový průmysl. Výroba surovin, jako jsou cihly, cement, hnojiva, různé organické chemikálie a plasty, tvoří významnou část průmyslu a představuje 7,6 % celkové spotřeby energie ve všech průmyslových sektorech v Pákistánu. Tento průmysl, jehož investice se odhadují na 550-600 miliard rupií, zahrnuje jak organizované, tak neorganizované sektory.

Pákistánská asociace chemických výrobců (PCMA) usiluje o zahájení dlouhodobých projektů v petrochemickém komplexu a o implementaci projektů bioekonomiky, aby se plně využily dostupné zdroje v zemi. Pozitivní dopad na průmysl by měl mít zejména import surovin v pákistánské měně, jak se ukázalo při nedávné transakci se Saúdskou Arábií. Aby podpořila růst a rozvoj tohoto sektoru, PCMA vyzvala vládu k vytvoření komplexní a integrované chemické politiky, která by byla vypracována po konzultaci se všemi zainteresovanými stranami.

V roce 2023 čelí chemický sektor na globální úrovni potenciálním výzvám v důsledku faktorů, jako je probíhající konflikt na Ukrajině, vysoké náklady na energie, rostoucí inflace, zvyšující se úrokové sazby a narušení dodavatelských řetězců. Očekává se, že chemické dodavatelské řetězce budou i nadále narušené, což povede k trvalému růstu cen surovin. Sektor také zaznamenal pokles aktivit v oblasti fúzí a akvizic. Předpokládá se, že poptávka po plynu v chemickém sektoru poroste tempem 3 % ročně s Asií jako primárním hnacím motorem globální poptávky. Tento trend je očekáván zejména v zemích jako Čína, Indie a dalších rozvíjejících se asijských trzích. Pákistán a Bangladéš by měli pravděpodobně přispět k tomuto trendu hlavně díky předpokládanému růstu v odvětví hnojiv.

Co se týče nedávných výsledků, chemický průmysl za poslední týden zaznamenal pokles o 3,2 %, zejména kvůli prodeji akcií společnosti Dawood Hercules, jejíž hodnota klesla o 18 %. Nicméně v meziročním srovnání odvětví vykázalo pokles o 15 %. Navzdory těmto poklesům se předpokládá, že zisky vzrostou o 14 % ročně, přičemž tato prognóza je závislá na různých faktorech, včetně stavu globální ekonomiky, měnících se preferencí spotřebitelů a změn vládní politiky.

Pro chemický průmysl se stávají udržitelnost a dekarbonizace stále důležitějšími aspekty. Většina chemických společností již udržitelnost zařadila mezi své priority na úrovni představenstva, nicméně jsou zapotřebí další kroky k plné integraci udržitelnosti do firemní strategie a k vytvoření specializovaných útvarů, které budou monitorovat vývoj strategie a plánu. Společnosti budou také muset revidovat svá portfolia a geografickou orientaci, aby se přizpůsobily měnící se poptávce.

Pokud jde o exportní potenciál, je klíčová schopnost sektoru uspokojit mezinárodní poptávku. Studie zkoumající faktory ovlivňující export chemických výrobků z Pákistánu do 62 obchodních partnerů v letech 1995-2015 zdůrazňuje význam exportu specifického pro dané odvětví. Studie doporučuje zvýšit efektivitu odvětvově specifického exportu s cílem řešit nedostatek vývozu a formulovat účinnou politiku podpory vývozu pro cílové odvětví. Výhled pro chemický průmysl v roce 2023 a v dalších letech bude ovlivněn geopolitickými faktory, obchodním napětím a energetickou politikou, což vyžaduje, aby se společnosti zaměřily na opatření ke zmírnění rizik a přizpůsobily své strategie odpovídajícím způsobem.

Pákistán, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688