mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:57

Pákistán - Stavebnictví, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

V Pákistánu každoročně přibývá okolo 4 mil. nových obyvatel, což představuje značnou a rostoucí poptávku po bytových jednotkách. V zemi chybí bezmála 12 mil. jednotek a stavební sektor je nejvíce podporován vládními pobídkami. Stavebnictví tvoří 2,5 % HDP země a zaměstnává 7,61 % pracovní síly. Tamní Board of Investment předpokládá, že celková hodnota stavebního průmyslu se do roku 2029 zvýší o celých 290 %, ze 120 mld. CZK z roku 2020 na 344 mld. CZK. Podle nedávných zpráv se očekává, že stavební sektor v Pákistánu vzroste během sedmi let o 92 %. Avšak objevují se obavy z úpadku tohoto odvětví, jelikož stavitelé a dodavatelé čelí finančním problémům a hrozí kolaps. Navzdory těmto problémům dosáhla velikost pákistánského stavebního trhu v roce 2021 18,5 miliardy USD a očekává se, že poroste tempem s průměrnou roční mírou růstu (AAGR) vyšší než 5 %.České firmy mohou využít kompletní nabídky na výstavbě bytových jednotek.

Pákistánský stavební sektor, který má zásadní vliv na ekonomiku země, vykazuje v poslední době významný růst. Od roku 2021 se očekává, že reálný růst tohoto odvětví dosáhne 5,3 %, což následuje po růstu o 7,1 % v roce 2020. Tento trend je z velké části dán zvýšenými investicemi, silným růstem vývozu a rostoucí domácí poptávkou. Světová banka odhaduje, že v roce 2021 představovalo stavebnictví 7,8 % hodnoty HDP.

Růst je připisován různým faktorům, jako je zvýšená poptávka po rozvoji infrastruktury, rychlá urbanizace a vládní iniciativy zaměřené na rozvoj odvětví. Pákistánská vláda zavedla pro stavebnictví pevnou sazbu daně, poskytla dotaci ve výši 30 miliard pákistánských rupií (přibližně 191,5 milionu USD) na program Naya Pakistan Housing a snížila daň z prodeje, čímž dalšími pobídkami podpořila růst odvětví.

Nicméně globální ekonomický výhled ovlivněný faktory jako geopolitické napětí a hospodářské nerovnováhy způsobil zpomalení celosvětového růstu na 3,2 % v roce 2022, jak uvádí ekonomický výhled OECD. To by mohlo mít dopad na pákistánský stavební sektor, může to vést ke snížení zahraničních investic a poklesu poptávky po stavebních projektech.

Navzdory těmto potenciálním problémům se očekává, že stavebnictví v Pákistánu bude v roce 2023 svědkem nerovnoměrného zvýšení poptávky a výdajů na stavební práce porostou. Mnoho společností se již nyní potýká s 8-11měsíčními nedodělky, což svědčí o silné poptávce.

V blízké budoucnosti se očekává, že odvětví budou ovlivňovat dva klíčové trendy. Prvním z nich je rostoucí poptávka po stavebních technologiích. Vzhledem k nedostatku pracovních sil a problémům v dodavatelském řetězci se společnosti stále více uchylují k technologiím, aby zvýšily efektivitu a produktivitu. To by mohlo vést k vyšší poptávce po kvalifikovaných pracovnících a inovativních řešeních v pákistánském stavebnictví. Druhým trendem je narůstající význam ekologického stavebnictví na celosvětové úrovni. Zelené stavebnictví, které Úřad pro statistiku práce definuje jako "praxi výstavby budov a používání postupů, které jsou ohleduplné k životnímu prostředí a efektivně využívají zdroje po celou dobu životního cyklu budovy", je trendem, ke kterému se budou muset pákistánské stavební společnosti možná přizpůsobit, aby vyhovovaly globálním standardům a přilákaly investice.

Pákistánský stavební trh je rozdělen na komerční výstavbu, průmyslovou výstavbu, výstavbu infrastruktury, výstavbu energetických a inženýrských sítí, institucionální výstavbu a rezidenční výstavbu. Růst se předpokládá zejména v komerčním sektoru. Pákistánská ratingová agentura Pakistan Credit Rating Agency Limited (PCRA) odhaduje, že stavebnictví by mohlo během sedmi let vzrůst o 92 %, což je prognóza, která odpovídá celosvětovému trendu růstu stavebnictví.

Pokud jde o ekonomický přínos, stavebnictví v Pákistánu přispívá 2,53 % k hrubému domácímu produktu (HDP) země a zaměstnává 7,61 % pákistánské pracovní síly. V soukromém sektoru vzrostla tvorba hrubého fixního kapitálu (GFCF), která je měřítkem investic do fixních aktiv, v letech 20192020 o 20,6 %, což představuje více než 95 % celkového GFCF.

Výhled do roku 2023/2024 naznačuje silný růstový trend stavebnictví, což znamená očekávanou další expanzi stavebnictví v Pákistánu díky zvýšeným investicím, vládním iniciativám a domácí poptávce. Tyto prognózy se však mohou změnit na základě různých faktorů, včetně ekonomických podmínek, politické stability a dynamiky domácího a globálního trhu. České firmy mohou těchto příležitostí využít.

Pákistán, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688