mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:33

Estonsko - ICT, elektronika, kyberbezpečnos, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Estonsko má prosperující odvětví informačních a komunikačních technologií s vysoce rozvinutou digitální infrastrukturou, pokročilými službami elektronické veřejné správy a silným zaměřením na inovace. Příležitosti pro spolupráci v tomto odvětví zahrnují kybernetickou bezpečnost, e-government a umělou inteligenci. Spolupráce českých a estonských startupů nabízí prostor pro vývoj špičkových ICT řešení, aplikací pro zefektivnění pracovních i volnočasových aktivit či projekty v oblasti sdílené ekonomiky.

Odvětví informačních a komunikačních technologií se pro Estonsko stává stále důležitějším a zůstává hlavním motorem hospodářského růstu země. Odvětví ICT se podílelo až 30 % na růstu přidané hodnoty generované ekonomikou jako celkem. Estonsko zažívá nejrychlejší vlnu zakládání technologických společností v Evropě – v roce 2019 působilo v sektoru ICT více než 6000 společností. Růst estonských start-upů je již více než pět let stabilní na 20–30 % ročně, ať už jde o měření tržeb, počtu zaměstnanců nebo souvisejících investic. Podle předpokladů budou ICT společnosti přispívat do estonské ekonomiky až 10 miliardami EUR ročně, pokud bude současná efektivita pokračovat. To by bylo až 30 % hrubého domácího produktu Estonska. ICT sektor a všechny ostatní ekonomické sektory dohromady potřebují každý rok zaměstnat minimálně 2600 nových ICT specialistů.

Estonská vláda a zúčastněné strany v odvětví zahájily několik probíhajících a plánovaných projektů na modernizaci informačních a komunikačních systémů: E-Estonia. Cílem projektu E-Estonia je vytvořit v Estonsku digitální společnost prostřednictvím služeb elektronické veřejné správy, digitální identity a řešení kybernetické bezpečnosti. Inkubátory pro začínající podniky. Estonská vláda zřídila několik inkubátorů a akcelerátorů pro začínající podniky, aby podpořila růst a rozvoj ekosystému začínajících podniků. Tyto inkubátory poskytují mentoring, financování a možnosti navazování kontaktů pro začínající podnikatele a začínající společnosti. Kybernetická bezpečnost. Estonská vláda investovala do vývoje řešení kybernetické bezpečnosti s cílem chránit digitální infrastrukturu země před kybernetickými hrozbami.

Estonský plán rozvoje digitální společnosti do roku 2030 obsahuje akční plán, jak dále rozvíjet estonskou ekonomiku, stát a společnost v průběhu příštího desetiletí s pomocí digitální technologie. Důraz je kladen na podporu přeshraniční interoperability a zajištění soudržnosti společných řešení Estonska a architektury digitálního státu. Veškeré vládní služby již jsou online až na několik výjimek (uzavření a rozvod manželství) a digitalizace zasáhla všechna odvětví. Online portály pro zdravotnictví a vzdělávání byly v Estonsku běžnou praxí.

Na další rozvoj digitálních řešení pamatuje také estonský plán obnovy a odolnosti financovaný z Nástroje pro oživení a odolnost (RRF): Podpořen bude například vývoj různých softwarových rozhraní napojených na právě vznikající národní informační systém stavební správy (e-construction platform) nebo tvorba aplikací a programů umožňujících používání digitálních nákladních listů (e-CMR). Estonsko se také rozhodlo dále zlepšovat svou značně digitalizovanou státní správu – stát nakoupí rozsáhlou cloudovou infrastrukturu či nechá vyvinout nový informační systém pro strategickou analýzu praní špinavých peněz a financování terorismu. Část financí je přímo určena na státní podporu konkurenceschopnosti startupů a malých a středních podniků registrovaných v Estonsku, což je zatraktivní i v očích potenciálních českých investorů.

Estonsko stojí v čele digitálního zdravotnictví díky rozvoji národního zdravotnického informačního systému, elektronického receptu a nadace e-Health. České společnosti mohou poskytnout řešení v oblasti zdravotnických IT, jako jsou elektronické zdravotní záznamy a řešení pro telemedicínu, a podpořit tak rozvoj digitálního zdravotnictví v Estonsku.

Estonsko rovněž investuje do rozvoje umělé inteligence (AI), a to prostřednictvím iniciativ, jako je Estonské centrum excelence v oblasti umělé inteligence a soutěž AI X-PRIZE. České společnosti s odbornými znalostmi v oblasti umělé inteligence mohou poskytovat řešení v oblasti umělé inteligence, jako je zpracování přirozeného jazyka a strojové učení, a podporovat tak rozvoj umělé inteligence v Estonsku.

Několik zajímavostí o loňském roce: V Estonsku bylo ke konci roku 2022 registrováno 1 440 startupů – nejvíce na hlavu v Evropě. Navzdory výzvám, kterým země čelí, estonský startupový ekosystém nadále roste a prosperuje. 12 startupů mělo v minulém roce zisk alespoň 25 milionů EUR, přičemž dvě společnosti dosáhly zisk. 1 miliardy EUR

V současnosti už několik operátorů provozuje 5G frekvence a vznikají přípravné studie pro rozvoj základní infrastruktury 6G.

Estonsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688