mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:40

Belgie - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Belgie má na svém území špičková výzkumná a vývojová pracoviště a byla zařazena Evropskou komisí do kategorie „inovačních lídrů“ v rámci EU, do níž bylo zařazeno pouze několik členských států EU. Jedním těchto pracovišť je výzkumný a vývojový institut IMEC, který patří ke globálním lídrům v oblastech nanotechnologií a vývoje polovodičů a čipů. Partnerství s IMEC a dalšími pracovišti pro převod inovativních řešení do průmyslu může českým menším firmám otevřít cestu ke kapitálově silným projektům. Může taktéž zajistit propojení s globálními hráči. Příležitosti jsou mimo jiné v dodávání specializovaných přístrojů v mikroskopii a specializovaných zařízení pro vývoj nových typů polovodičů a čipů.
IMEC, který je zapojen v globální akademické komunitě, nabízí konkrétní možnosti specializovaných pracovních pozic ve vědě a výzkumu.
Další možnosti jsou v sektoru obranného průmyslu s důrazem na letectví a vesmírné aplikace, v němž je podporován výzkum a vývoj federální vládou, která jej podpořila částkou 1,8 mil. EUR na období let 2022-2030. Vláda také představila v říjnu 2022 Defence Industry Research Strategy (DIRS), která zahrnuje prioritní oblasti pro inovace v obranném sektoru, včetně kybernetické bezpečnosti. Belgie rozvíjí své inovační a výzkumné programy v oblasti obrany s cílem se zapojit do nadnárodních/ evropských programů.

Belgická federální vláda, která nastoupila v říjnu 2020, si je ve svém programu vědoma významu inovativních sektorů s jejich vysokou přidanou hodnotou pro belgickou ekonomiku. Podle údajů Evropské komise z června 2021, Belgie patří k inovačním lídrům a byla v tomto směru zařazena na 4. místo mezi členskými státy EU. Byl oceněn její systém výzkumné a vědecké spolupráce, použití informačních technologií a propojení mezi menšími a velkými firmami. Byla taktéž oceněna v oblasti výzkumu a inovativního přístupu v jejích malých a středních podnicích.

Ve strategických sektorech, v nichž je na předním místě vývoj a výroba čipů a polovodičů, plánuje EU posílení svých kapacit. Tato skutečnost je v souvislosti s „Chip ActEvropské unie, finalizovaném v dubnu 2023, který bude mít k dispozici 3,3 mld. EUR na podporu vědy a výzkumu. Celkově se počítá s mobilizací 42 mil. EUR na zvýšení podílu produkce EU v čipech na 20% podíl na světové produkci v roce 2030.

Belgie bude zapojena svým výzkumným a vývojovým centrem IMEC se sídlem v Lovani, které svoji činnost z podstatné části zaměřuje na komerční využití svého výzkumu. Předpokládá se, že z prostředků EU získá IMEC jako jeden z globálních lídrů ve vývoji polovodičů a čipech významnou podporu.

IMEC má špičkové kapacity v aplikovaném výzkumu v optice a nanoelektronice, které vedou k inovativním využitím ve zdravotnictví, energetice, logistice a výrobě. Je lídrem v technologii mikročipů, kterou kombinuje se svoji IT expertízou, včetně softwaru. Zaměřuje se na umělou inteligenci, konektivitu, radarové systémy a senzory.

Část finančně podporovaného výzkumu EU se zaměří na čipy FinFET o velikosti 22 nm, v němž je IMEC v Lovani světovým lídrem a které jsou nejvíce požadovány pro průmyslové využití.

Oblasti specializace IMEC jsou propojeny s nano technologiemi, v jejichž výzkumu i průmyslovém využití se ČR specializuje a má v nich unikátní kapacity. Také v dalších specializacích těchto strategických oblastí výzkumu a jeho průmyslového využití se nabízí možnosti spolupráce české vědy, aplikovaného výzkumu, start-upů a průmyslové výroby.

IMEC disponuje řadou specializovaných zkušebních laboratoří, které slouží k testování nových technologií a využívají je lídři v inovativních průmyslových oborech (IT, automobilový průmysl a další). IMEC, s jeho globálním propojením v akademické i průmyslové oblasti, nabízí konkrétní možnosti specializovaných pracovních pozic ve vědě a výzkumu, které mohou být využitelné pro vědecké a výzkumné pracovníky z ČR.

Dalším příkladem pro výzkum a vývoj v Belgii je obranný sector s důrazem na letectví a vesmírné aplikace. Vláda jej podporuje svými programy, jako je Defence Industry Research Strategy (DIRS) a dotacemi pro kosmický průmysl ve výši 250 mil. EUR ročně. Také valonský region podporuje výzkum a inovace v oblasti letectví více než 25 mil. EUR ročně. Belgické podniky se mimo jiné podílejí na komponentech v nosných raketách Ariane 6. Návratnost vložených prostředků pro výzkum a vývoj bude ve využitelnosti technologií pro jiné inovativní oblasti v letectví.

Belgie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688