mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:40

Belgie - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Významné příležitosti budou v oblasti vodíkových technologií, kde se Belgie plánuje stát předním dovozcem čistého vodíku z mimoevropských zemí a potřebuje k tomu technická řešení, jako jsou například vysokotlakové nádoby s velkým objemem. Plánované ukončení provozu jaderných elektráren bude vyžadovat řešení pro ukončení provozu stávající jaderných reaktorů.

Belgie se s vládní podporou zaměřuje na větrnou energetiku, v níž se chce stát předním producentem energie i lídrem v technických řešeních. V tomto sektoru bude potřebovat doplnit některá technologická řešení a komponenty.

Vláda plánuje využít polohy Belgie v centru rozvodných energetických sítí, s kapacitami na skladování a s významnými přístavy a stát se centrem dovozu a přepravy čistého vodíku ze země do Evropy. K tomu plánuje doplnit dopravu zachyceného oxidu uhličitého a dopravu metanu (biometanu a syntetického metanu).

Přístav v Antverpách plánuje využívat dovezený vodík i pro potřeby druhého největšího klastru petrochemie na světě, který se na území tohoto přístavu a v jeho okolí nachází.

Projekt dovozu čistého vodíku se konkretizuje mimo jiné podpisem dohody mezi Belgií a Ománem, tedy při cestě belgického panovníka s vládní a obchodní delegací do země v lednu 2022. Dohoda byla o dovozu vodíku získaného z obnovitelných zdrojů do Belgie. V Ománu půjde o výrobu vodíku elektrolýzou, v níž plánuje nabízet technické kapacity belgická společnost Cockerill. Další dohoda je uzavřena s Namibií. Antverpský přístav ji uzavřel s Chile. Belgie rovněž plánuje být distributorem tohoto čistého vodíku po Evropě s využitím sítě stávajících plynovodů. První distribuce vodíku by měla začít už v polovině roku 2026.

K dovozu takto velkých objemů bude potřebovat dořešit způsob dopravy vodíku (zkapalněného nebo převedeného na metan) tankery z mimoevropských zemí. Bude se pro tento účel jednat například o výrobu specializovaných nádob pro tento dovoz. Celkově se bude jednat o hledání řešení ve výzkumu a vývoji či produkci nových technologií, kde podle vyjádření ministryně energetiky chce Belgie zastávat roli inovátora.

Větrná energetika má velkou vládní podporu. V dubnu 2023 proběhl summit premiérů a hlav států sedmi evropských zemí v Ostende k tématu rozšíření spolupráce. Vláda Belgie chce udržet svoji roli lídra v technologiích. Ambice v tomto sektoru budou zahrnovat značné investice do technologických řešení a také bude potřeba dovézt některé komponenty.

Ukončení provozu jaderných elektráren má nastat v roce 2025. Bylo dohodnuto, že dva ze všech nynějších reaktorů budou ponechány v provozu na omezené období. Centrum pro výzkum jaderné energie (SKN-CEN) v Mol má být zapojeno do projektu na vývoj techniky umožňující minimalizovat množství radioaktivního odpadu, které bude vytvořeno během demontáže jaderných elektráren (belgický Národní plán obnovy na tento projekt vyčlenil 25 mil. EUR).

Na demontáž již nefunkčních jaderných reaktorů bude třeba expertíza, která s odstupem od jádra, bude v Belgii více žádaná. Tyto expertní kapacity a technologie na demontáž bude třeba doplnit.

Belgie se chce zaměřit na budoucí využití modulárních jaderných reaktorů. V této oblasti bude tudíž perspektivní nabídnout expertýzu.

Belgie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688