mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:43

Nový Zéland - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Výdaje na zdravotnictví v Novém Zélandu tvoří zhruba 7 % HDP. Místní zdravotnictví prochází zásadní reformou s cílem dokončit centrální národní zdravotní systém. Centralizaci provází digitalizace, vláda investuje 6,1 mld. CZK do zabezpečení datové a digitální infrastruktury a zároveň nové národní informační platformy Hira. Prioritou jsou zabezpečení a úschova dat. Vzhledem k aktivním vazbám na další tichomořské ostrovy je NZ často považován za „odrazový můstek“ do Tichomoří - lze předpokládat, že zejména v případě produktů zdravotní péče bude možné tento potenciál využít. Předpokládat lze zájem o zdravotnická zařízení a materiál, včetně nemocničních lůžek a dalšího nemocničního vybavení.

Zdravotnictví a péče o postižené je financována zejména ze státního rozpočtu. Zhruba 3 prostředků vyčleněných na zdravotnictví je vloženo do programu „Vote Health“, který je hlavním zdrojem financování zdravotnictví. Odtud putují prostředky do okresních zdravotních rad, kterých je v zemi celkem 20 a které financují vlastní péči ve veřejných zdravotních střediscích a specializovaných pracovištích. Dalších 19 % prostředků je určeno na národní služby zajišťované přímo ministerstvem zdravotnictví. Systém zdravotnictví v zemi zahrnuje kromě veřejného i privátní sektor v poměru 4 : 1. Celkem 1,3 mil. obyvatel má privátní zdravotní pojištění. Zdravotnické výdaje tvoří zhruba 7 % HDP.

Státní rozpočet pro finanční rok 20212022 se soustředil v oblasti zdravotnictví na urychlení oživení z následků pandemie covid-19 a vytváření základny pro budoucí rozvoj odvětví včetně jeho reformy. V samotném roce 20212022 byla na operační výdaje vyčleněna částka 3,8 mld. NZD, zatímco na kapitálové výdaje 3,9 mld. NZD. Současně byl schválen čtyřletý rámec do roku 2025 s částkou 15,1 mld. NZD na operační a 12 mld. NZD na kapitálové výdaje ve zdravotnictví. Na reformu zdravotnictví včetně investic do sektoru je určeno 4,7 mld. NZD a dalších 1,5 mld. NZD na vakcíny a související programy. Národní informační platforma ve zdravotnictví Hira získala na modernizaci systému a vytvoření digitální infrastruktury do roku 2025 celkem 400 mil. NZD. Na prioritní kapitálové investice okresních zdravotních rad bylo určeno 700 mil. NZD. Další prostředky jsou vyčleněny na modernizaci platebního systému ministerstva zdravotnictví. Zvláštní pozornost je věnována službám pro postižené, letecké záchranné službě, programům na vyšetření onemocnění střeva, prsou a děložního čípku.

Celkový trh se zdravotnickým zařízením a technikou na Novém Zélandě má ročně objem 1 110 mil. USD (dostupný údaj za rok 2019). Vlastní produkce v objemu 100 mil. USD je z 90 % exportována, dovoz činí 1 100 mld. USD. Medical Technology Association of New Zealand sdružuje výrobce, dovozce, vývozce a distributory zdravotnických přístrojů a prostředků (mimo léky). Dovážené výrobky ve zdravotnictví musí splňovat požadavky místního regulátora, kterým je Medicine and Medical Device Safety Authority (MedSafe). Před prodejem musí být nové výrobky 30 dní zveřejněny na webové stránce organizace. Klasifikace výrobků je podobná australské a EU, proto jsou akceptovány např. EU nebo US certifikáty.

S ohledem na priority v oblasti péče o obyvatele v zemi patří mezi perspektivní dovozní komodity následující produkty a služby: léčba onkologie, léčba cukrovky a obezity včetně vyšetření a léčby na dálku s využitím telekomunikačních prostředků, kardiovaskulární přístroje, léčba mentálního zdraví, léčba ledvinových onemocnění a nositelná/přenosná zařízení – např. kontrola vysokého tlaku. Zvláštní význam má modernizace sektoru s využitím inovativních, informačních a digitálních technologií. Příkladem je tzv. „telehealth“ využívající diagnostické prostředky na dálku, dále informační systémy na zpracování dat. Nákupem zdravotnické techniky, prostředků i léků je pověřena státní instituce Pharmac (Pharmaceutical Management Agency), která nakupuje výrobky v rámci tendrů pro okresní zdravotní rady a nemocnice v celé zemi a dociluje tak významných úspor.

České firmy mohou na novozélandský trh vyvážet zdravotnické prostředky (injekční stříkačky, stenty, testovací sady), zdravotnická zařízení a techniku (nemocniční lůžka, dětské inkubátory, vybavení nemocnic – systém rozvodu plynů, nemocniční nábytek, rentgeny, chirurgické nástroje, další vyšetřovací přístroje). Dodávky mobilních nemocnic, vyšetřoven, ambulancí by byly vhodné pro odlehlejší oblasti země. Samostatnou oblastí jsou informační a řídící systémy nemocnic a ambulancí.

Nový Zéland, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688