mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:43

Nový Zéland - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Význam zemědělství pro Nový Zéland podtrhuje skutečnost, že se na tvorbě HDP podílí více než 5 %. Největším bohatstvím Nového Zélandu je úrodná zemědělská půda a celoročně mírné podnebí vhodné pro pastevectví. Nový Zéland je významným světovým producentem a vývozcem mléka a mléčných výrobků, hovězího a skopového masa, ovoce a vlny. Dalším důležitým sektorem je sadařství (kiwi, jablka) a vinařství, rybolov a lesnictví. Nový Zéland chce vyvážet více zpracovaných výrobků s přidanou hodnotou – potenciál má proto vývoz českých zemědělských a lesnických strojů a linek do zpracovatelského průmyslu.

Zemědělství Nového Zélandu je na vysoké úrovni, což je dáno jak přírodními podmínkami (úrodná půda, mírné podnebí), tak i vyspělými technologiemi. Podílí se na HDP více než 5 %, zaměstnává 143 tis. pracovníků a zemědělská výroba, lesnictví a rybolov přispěly na tvorbu HDP v roce 2021 produkcí v objemu 12,8 mld. NZD. Živočišná výroba zahrnuje chov ovcí (26 mil.), hovězího dobytka (6 mil. na mléko a 4 mil. na maso) a kuřat (118 mil.). Rostlinná výroba se soustředí zejména na pěstování ječmene, pšenice, kukuřice a brambor. Ze zeleniny se pěstuje nejvíce cibule, dýně a hrachoviny. Důležité je i z hlediska exportu sadařství a vinařství.

Nový Zéland exportuje 85 až 90 % všech potravinářských komodit jako jsou mléčné výrobky (ročně 16 mld. NZD), hovězí a skopové maso (7,6 mld. NZD), ovoce a zelenina - kiwi, jablka, hrozny (3,7 mld. NZD). V poslední dekádě roste export mořských plodů a lososů z vlastních chovů. Samostatnou a velmi úspěšnou kapitolou je vývoz alkoholických nápojů, zejména vína (ročně téměř za 2 mld. NZD), vývoz vlny nebo produkce lesnictví v podobě dřeva.

Význam zemědělství pro Nový Zéland souvisí se zvyšující se spotřebou potravin ve světě. Je plánována jeho intenzifikace s využitím nových technologií a hnojiv s cílem zajistit vyšší přidanou hodnotu i v návazném zpracování potravin. Jen technologie zavlažování v uplynulých 15 letech zvýšily plochu zavlažované půdy o 91 %. Současně nové technologie mají přispět ke snížení emisí skleníkových plynů, právě zemědělství se na jejich produkci podílí celou polovinou.

Pro české firmy skýtá novozélandský trh v sektoru agrární produkce i techniky řadu příležitostí. Dovoz potravin tvoří 13 % celkového dovozu Nového Zélandu. Mezi perspektivní patří vývoz českého chmele, krmiva pro hospodářská zvířata, nápojů alkoholických (zejména pivo) i nealkoholických (minerální vody, energetické nápoje), sladkostí a čokoládových výrobků. Pokud se týká strojů a technologií, jedná se o traktory a zemědělské stroje na úpravu půdy, sečení trávy a zpracování sena a slámy, lesnické stroje, zavlažovací systémy. Dále se jedná o technologie na zpracování zemědělské produkce jak živočišné tak rostlinné, technologie na výrobu nápojů (piva, nealkoholických i vína – například nádoby z ušlechtilé oceli), myčky a plničky lahví, konzervárenské stroje a linky, mlékárenské technologie a balící stroje. Zpracování, třídění a uskladnění zrnin (sila) je další příležitostí pro vývoz, stejně jako technologie ustájení hospodářského zvířectva nebo systém řízení a software pro vedení zemědělských farem.

Nový Zéland, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688