mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:44

Austrálie - Těžební a ropné technologie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Austrálie je jedním z největších světových exportérů železné rudy, uhlí, LNG a dalších surovin. Těžební průmysl se na tvorbě HDP podílí téměř 14 %, zaměstnává přímo zhruba 300 tis. pracovníků a podporuje nepřímo takřka 1,1 mil. pracovních míst. Důlní technika a inovační řešení budou nadále žádané, včetně trhavin, těžební techniky a zařízení dolů a lomů, přepravníků, automatizovaných či zcela samostatných dopravních a jiných jednotek, těžkých nákladních vozů, zařízení na kontrolu bezpečnosti. Vláda při přechodu na obnovitelné zdroje energie plánuje využívat LNG a vodík, lze předpokládat výstavbu nové infrastruktury na LNG a vodík včetně například regulačních stanic. Nekonečné kilometry potrubí vedené australským venkovem mohou vyžadovat kontrolu pomocí dronů s dlouhou výdrží ve vzduchu.

Jedním z nejdůležitějších, bohatství generujících a exportně nejvýkonnějších odvětví v Austrálii je těžební průmysl. K únoru 2023 zaměstnává australský těžební průmysl přímo 290 800 pracovníků a podporuje celkem 1,1 milionu přímých a nepřímých pracovních míst - což představuje jedno z deseti pracovních míst v Austrálii. Roční hrubá přidaná hodnota těžebního průmyslu v období finančního roku 2021-2022 činí 315 mld. AUD a představuje 13,6 % HDP. Těžba v průběhu desetiletí mezi lety 2011 a 2021 přispěla 2,1 bil. AUD a 21 % k růstu HDP. Přispěla také 24 mld. AUD na výdaje za průzkum. Austrálie těží ve větším množství 19 cenných nerostů z více než 350 aktivních dolů. Z těchto nerostů lze získat kovy a další užitečné materiály. Země patří mezi přední světové producenty bauxitu (rudy hliníku), železné rudy, lithia, zlata, olova, diamantů, vzácných zemin, uranu a zinku. Austrálie má největší prokázané zdroje uranu na světě, a to téměř třetinu všech světových zdrojů. V březnu 2023 vydal Odbor pro průmysl, vědy a přírodní zdroje zdrojů zprávu, že australský export přírodních zdrojů a energie přinese Austrálii více než 2 bil. AUD během příštích 6 let. V posledním období narůstá význam těžby tzv. kritických minerálů, kam patří lithium, kobalt, grafit, nikl nebo vzácné zeminy. V segmentu středně velkých těžebních firem tvoří těžba kritických minerálů 33 % objemu výkonů, mírně zaostává těžba zlata s 31 %, následuje těžba železné rudy, uhlí a mědi. Významně posiluje i výroba LNG, kdy se Austrálie v roce 2020 stala největším vývozcem této komodity na světě.

V poslední dekádě panuje růst domácích i zahraničních investic do rozšiřování stávajících těžebních kapacit (železná ruda, uhlí) a budování nových (LNG). Roste také kapitalizace těžebních firem. Například v segmentu středních těžebních firem se za předešlý rok zvýšila jen u firem těžících kritické minerál, o 50 % na 113 mld. AUD a u těžby železné rudy dokonce o téměř 180 %. Rekordní zisky dosahují firmy těžící zlato, měď a suroviny pro výrobu baterií (zejména lithium). Naopak s výkyvy cen se potýkají firmy těžící uhlí. Investice do těžebního průmyslu dosahují 8 % HDP, v minulosti se pohybovaly okolo 2 % HDP. Základnou těžebního průmyslu je Západní Austrálie (45 % celkového objemu), významná je však též těžba v Queenslandu (23 %) a Novém Jižním Walesu (16 %).

S ohledem na strategický význam těžebního průmyslu je odhad jeho ročního růstu okolo 6 %. Nové doly, zejména na strategické suroviny, se otevírají v Jižní Austrálii a v Severním teritoriu. Významný potenciál do budoucna mají ložiska plynu v uhelných pánvích na severovýchodě země ve státě Queensland. Jedná se o Coal Seam Gas (CSG) a břidličný plyn.

V sektoru je stejně jako v dalších odvětvích aktuální otázka snižování emisí. V celém sektoru probíhají programy na snižování emisí, což má za následek zvyšující se investice do větrných elektráren, solárních panelů, baterií nebo do elektrických dopravních prostředků a infrastruktury. Rada pro nerostné suroviny Austrálie vyzvala federální vládu, aby v návrhu rozpočtu pro období 2023-2024 umožnila těžebnímu průmyslu aplikovat transformační technologie, jako jsou drony, elektrifikace a zařízení internetu věcí. Navíc Madeleine King, federální ministryně pro zdroje a severní Austrálii, naznačila, že Austrálie bude potřebovat více těžby, nikoli méně, aby dosáhla nulových emisí do roku 2050. Proto jsou podporovány obnovitelné energetické zdroje, záchyt a jímání uhlíkových plynů nebo zavádění elektrických nebo vodíkových vozidel.

Pro české firmy sektor skýtá příležitost pro dodávky důlní techniky pro povrchové i hlubinné doly, důlních výtahů, úpraven rud, dopravníků, těžkých nákladních vozů, systémů automatizace provozu, čerpadel nebo ventilů. Samotná těžba vyžaduje trhaviny a rozbušky; produktovody mohou dozorovat drony a UAV. Jímání plynů vyžaduje vysokotlaké nádoby.

Austrálie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688