mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:46

Vietnam - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Vláda Vietnamu si je vědoma důležitosti této oblasti a vynakládá velké finanční prostředky na podporu inovativních projektů v oblasti vědy a technologie. V roce 2023 bylo do této oblasti investováno již více než 2,5 mld. USD, což znamená 9% nárůst oproti předchozímu roku.

V oblasti biotechnologií se objevuje mnoho nových projektů zaměřených na vývoj nových léků a vakcín. Ve Vietnamu se také rozvíjí průmysl elektronických zařízení a telekomunikací. V oblasti telekomunikací se rozvíjí nová technologie 5G, což otevírá možnosti pro využití IoT a umožňuje rychlejší přenos dat. Výzkumné projekty v oblasti zdravotnictví a biotechnologií jsou také velmi významné. Vietnam oznámil plány na rozšíření biotechnologického sektoru v zemi a investici více než 2,6 mld. USD do biotechnologického průmyslu do roku 2025.

Významnou oblastí výzkumu je energetika. Usilovné snažení o snížení závislosti na fosilních palivech a snížení emisí skleníkových plynů přináší nové příležitosti pro investory a podnikatele v oblasti výzkumu technologií pro produkci obnovitelné energie. V posledních letech se také zvyšuje zájem o investice do průmyslu umělé inteligence a IoT. Vietnam se stává přitažlivým pro ty investory, kteří hledají výzkumná a vývojová centra v oblasti umělé inteligence a průmyslu IoT. Vláda Vietnamu se také snaží přilákat více zahraničních investorů. V roce 2023 byla zavedena nová zákonná úprava, která zjednodušuje postupy pro zakládání nových firem a snižuje náklady na jejich zakládání. Toto opatření by mělo přispět k podpoře vzniku nových technologických společností v zemi a usnadnit příchod zahraničních investorů do vietnamského průmyslu vědy a výzkumu.

Novinkou v roce 2023 je plánované zahájení výstavby nového vědeckotechnického parku v Ho Či Minově Městě. Tento projekt, který má být dokončen v roce 2025, bude sloužit jako centrum pro inovace a výzkum v oblasti informačních technologií, elektroniky a automatizace. Celková hodnota investice do tohoto projektu je plánována na více než 200 mil. USD. Toto vytváří široké spektrum příležitostí pro české firmy.

Zajímavou oblastí je také vesmírný průmysl a výzkum s ním spojený. Strategie rozvoje a aplikace vesmírné vědy a techniky Vietnamu do roku 2030 byla schválena s cíli uplatnění úspěchů vesmírného výzkumu, vědy a techniky. Investice v tomto oboru by měly směřovat do řady oblastí souvisejících též s národní obranou a bezpečností, přírodními zdroji a environmentálním managementem, monitorováním a podporou snižování škod způsobených přírodními katastrofami a řadou dalších. Tato strategie nabízí řešení pro rozvoj lidských zdrojů ve vesmírném výzkumu, včetně zřízení a modernizace nejméně pěti školících institucí, programových rámců a výstupních standardů pro aeronautiku a kosmické lety, a rozvoj kvalitních výzkumných týmů.

Vietnam, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688