mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:46

Vietnam - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Vietnam je významným vývozcem i dovozcem agrárních produktů. Vietnam ročně doveze zemědělské produkty a potraviny v celkové hodnotě za více než 400 mld. a poptávka po kvalitních a bezpečných potravinách z dovozu neustále roste. Samozřejmě je zde prostor i pro českou zemědělskou produkci. Objemově patří k největším dovozním položkám krmiva, kukuřice, ovoce, maso, mléko a mléčné výrobky, hnojiva a herbicidy.

Vietnamský zemědělský sektor zaznamenal v roce 2022 vysoké tempo růstu a agrární export dosáhl rekordní hodnoty 53 mld. USD s obchodním přebytkem 8,5 mld. USD. V 1. čtvrtletí roku 2023 však vietnamské zemědělství zaznamenalo dramatický meziroční pokles exportu o 14,4 %. U importu byl pokles o 7,2 %. Vedle inflačních tlaků a růstu výrobních nákladů čelí vietnamská ekonomika zejména poklesu zahraniční i domácí poptávky. Hlavními exportními trhy vietnamských zemědělských produktů jsou asijské země (zejména Čína a Japonsko) s podílem 49 %, následují Spojené státy s 20 % a EU s 13 %.

Vietnam ročně doveze zemědělské produkty a potraviny v celkové hodnotě přes 20 mld. USD a poptávka po kvalitních a bezpečných potravinách z dovozu neustále roste. Lze předpokládat, že se na vietnamském trhu bude zvětšovat také prostor pro českou zemědělskou produkci. Agrární export ČR do Vietnamu je pouze desetinový ve srovnání s importem a tvoří jej většinou speciality jako je pivo a suroviny pro výrobu piva, sperma skotu, živí králíci, pet food atd. Mezi perspektivní české agrární komodity, které mají potenciál uspět na vietnamském trhu, patří dále mléko a mléčné produkty, maso a masné produkty, zdravá výživa a cereálie, ovoce, alkoholické nápoje nebo hnojiva.

Klasickou českou exportní komoditou do Vietnamu v oblasti agroprůmyslu je pivo a suroviny pro výrobu piva (chmel a slad). Vietnam je největším pivním trhem v regionu jihovýchodní Asie a roční spotřeba piva na obyvatele se zde před pandemií přiblížila 50 litrům. Česká republika je čtvrtým největším dovozcem piva do Vietnamu. V minulosti zde české firmy dodaly i technologie pro minipivovary. Existuje zde i potenciál pro vývoz českého vína a destilátů. Vietnam je pátý největší spotřebitel alkoholu na světě (9 l etanolu na osobu a rok). Tři čtvrtiny spotřeby alkoholu tvoří destiláty, následuje pivo a roste obliba i vína, především červeného. Alkoholické nápoje tvoří 5,5 % celkového importu z EU.

Perspektivní oblastí je dále mléko a mléčné výrobky. Roční produkce mléka 10 mil. hl pokryje pouze 40 % domácí poptávky. Ročně se proto do Vietnamu dovezou mléčné produkty za 700 mil. USD, z toho 1/5 z EU. Nejvíce se dováží sušené mléko a syrovátka pro další zpracování (slazené mléko, mléčné a jogurtové nápoje, kondenzované mléko). Pro české exportéry může být také zajímavý vývoz ošetřeného čerstvého mléka (polotučné UHT), tavených sýrů a mléčných dezertů. Například tvaroh na vietnamském trhu chybí. V roce 2022 se do Vietnamu z ČR dovezly mléčné produkty (hlavně sušená syrovátka) za 33 mil. .

Poměrně velký potenciál má i vývoz českého masa a masných produktů do Vietnamu. Vietnam importuje ročně maso za 2 mld. USD a v rámci EU jsou největšími vývozci masa do Vietnamu Polsko a Holandsko. V současné době se jedná o završení získání dovozní licence na české maso a masné produkty do Vietnamu. Velké příležitosti pro uplatnění české produkce vidíme hlavně v oblasti uzenin (trvanlivé salámy apod.), nebo u masa, které na evropských trzích nemá v porovnání s Asií velkou přidanou hodnotu. Například cena vepřových kostí, nožek, uší atd. je na vietnamském trhu srovnatelná s cenou vepřové panenky. Podobné je to v případě kuřecích pařátů v porovnání s kuřecími prsy.

Spotřeba cukrovinek je ve Vietnamu na vzestupu a se spotřebou 2 kg na osobu a rok Vietnam stále zaostává za celosvětovým průměrem. Vietnam ročně dováží cukrovinky a cereálie v hodnotě přes 200 mil. USD, což je 30 % veškeré spotřeby. Objem vývozu českých cukrovinek do Vietnamu se dlouhodobě pohybuje mezi 5-7 mil. . Možnosti pro české firmy jsou také v oblasti zdravé výživy (müsli, müsli tyčinky, extrudované cereálie).

Poměrně dobrý potenciál uspět na vietnamském trhu mají do budoucna i česká jablka. Vietnam ročně doveze ovoce za více než 1,7 mld. USD. Hlavními dodavateli ovoce na vietnamský trh jsou Čína, USA, Austrálie, Nový Zéland a Francie. V posledních letech roste i podíl dovozu jablek z Polska. Složitý schvalovací proces pro získání dovozního povolení na vietnamské straně však doposud neumožňuje vývoz českých jablek do Vietnamu.

Jednou z největších vietnamských dovozních komodit jsou nadále krmiva pro hospodářská zvířata. Z ČR se v minulém roce dovezlo krmivo za více než 20 mil. . Roste zájem i o petfood. Role, kterou domácí mazlíčci hrají ve vietnamské společnosti, se v posledních letech dramaticky mění. Ve městech se objevují nové obchody s petfood (například supermarkety PetCity a PetMart) i veterinární kliniky.

Zajímavou příležitostí ve Vietnamu může být zpracování tropického ovoce a jeho využití v potravinářství (müsli, džusy, ovocné složky do jogurtů, zmrzlin aj. potravin, džemy, sušené, kandované nebo mražené ovoce, kompoty atd.). Ve Vietnamu se na rozdíl od jiných zemí zpracovává pouze zanedbatelné množství ovoce. Dostupné a využitelné pro zpracování jsou z místních plodin ananas, papája, guava, vodní meloun, aloe, banán a kokos.

Vietnam, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688