mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:46

Vietnam - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

V roce 2023 se očekává další růst vietnamského zdravotnického a farmaceutického průmyslu. Průměrný roční růst v oblasti zdravotnických služeb a farmacie dosahuje zhruba 8 %. Růst je zejména díky zvyšování standardů zdravotní péče, rostoucí poptávce po zdravotnických službách a zvýšenému zájmu o nové technologie a inovace. V oblasti farmacie se očekává další růst výroby generických léků, což bude podporováno vývojem místního trhu s léky a zvýšenou poptávkou po levných a dostupných léčivých přípravcích. Podle Ministerstva zdravotnictví Vietnamu se očekává, že tržby vietnamského farmaceutického průmyslu dosáhnou v roce 2023 více než 7 mld. USD.

Vietnam je trh s obrovským potenciálem pro odbyt farmaceutických výrobků, zdravotnických prostředků a zdravotnické techniky. V následujících letech se očekává průměrný růst výdajů na zdravotnictví ve výši 11 % ročně. Rostoucí střední třída a stárnoucí populace bude generovat další růst poptávky po kvalitnější zdravotní péči a specializovaných zdravotnických službách. Zvýšenou poptávku po zdravotních službách a lécích vyvolávají také obavy z negativních dopadů znečištění životního prostředí, špatné kvality potravin nebo nezdravého pracovního prostředí.

Pandemie covidu-19 zdůraznila naléhavost rozšíření omezených kapacit vietnamského zdravotnictví. Vietnamská vláda proto přijala v roce 2020 novou strategii pro urychlení výstavby nových nemocničních zařízení. Ve Vietnamu je dnes k dispozici celkem 1531 nemocnic (z toho 14 % soukromých). S ohledem na velkou populaci Vietnamu (97 mil.) se však jedná stále o nedostatečné počty, obsazenost lůžek přesahuje 200 %. Lze proto očekávat další masivní investice do výstavby nových nemocnic.

Výroba zdravotnických zařízení a hi-tech medicínských řešení není ve Vietnamu příliš rozvinuta. Celková velikost trhu zdravotnických zařízení je odhadována na 21 mld. , z toho 90 % pochází z dovozu. Pandemie se v této oblasti promítla do zvýšené poptávky po dovozu zdravotnické techniky a zvýšila příležitosti pro české dodavatele laboratorních zařízení, zejména elektronových mikroskopů a zařízení potřebných pro testování.

Vietnam má také rozvíjející se trh s léky a stále se zlepšující regulaci jejich prodeje a distribuce. Další příležitostí pro investory v roce 2023 jsou rozvoj digitálních technologií v oblasti zdravotnictví a využívání umělé inteligence v diagnostice a léčbě onemocnění. Vietnam má v této oblasti významný potenciál a vláda podporuje rozvoj digitálních technologií ve zdravotnictví. Je zde snaha zlepšit dostupnost zdravotní péče pro obyvatele a zároveň zefektivnit celkový systém zdravotnické péče. Jedním z projektů v této oblasti je například projekt eHospital, který umožňuje pacientům přístup ke svým zdravotnickým záznamům a umožňuje online konzultace s lékaři. To může být zajímavé pro české investory a firmy, specializující se na digitální zdravotnické řešení.

Významné obchodní příležitosti pro české firmy představuje i transfer technologií nebo vzdělávací a školicí programy pro různé úrovně vietnamského zdravotnictví. Pro ČR je Vietnam zajímavý také jako zdrojová země ochranných pomůcek a levného zdravotnického materiálu.

Vietnam, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688