mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:46

Vietnam - Voda a životní prostředí, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Voda je významným zdrojem ve Vietnamu a je využívána pro průmysl, zemědělství a obyvatelstvo. Podle Vietnam National Institute of Water Resources byla celková spotřeba vody v roce 2022 přibližně 82 miliard m3. Podle Vietnam Water Supply and Sewerage Association bylo v roce 2022 z 91 % zajištěno zásobování vodou v rámci městských oblastí. Nicméně, v mnoha venkovských oblastech stále existují problémy s nedostatkem čisté pitné vody.

Podle Vietnam Environment Administration se objem vypouštěných odpadních vod v roce 2022 zvýšil na 16,7 miliard m3, což je nárůst o 7,1 % oproti roku 2021. V roce 2022 bylo pokryta pouze 35 % populace odpadním hospodářstvím. Existují problémy s nedostatečným sběrem, čištěním a nakládáním s odpadními vodami, což má negativní dopad na životní prostředí a zdraví obyvatel.

Vietnam má velký potenciál v oblasti vodohospodářství a odpadního hospodářství. V této oblasti existovalo mnoho projektů na zlepšení infrastruktury a vzdělávacích programů. V září 2022 byla zahájena výstavba nového zařízení na třídění a recyklaci odpadu v provincii Binh Duong. Zařízení bude schopné zpracovat až 2 000 tun odpadu denně.

Z hlediska příležitostí pro české exportéry se jako nejperspektivnější jeví sektor managementu vodních zdrojů a odpadních vod. Převážná část odpadních vod neprochází před vypuštěním žádnou úpravou. U domácností je čištěno jen 10 % odpadních vod. Vietnamské ministerstvo přírodních zdrojů a životního prostředí předpokládá, že v dalších deseti letech bude potřeba investovat minimálně 214 mld. pouze do čištění městských odpadních vod. Téměř polovina obyvatel ještě stále není napojena na kanalizační systém, jeho vybudování si do roku 2025 vyžádá zhruba 170 mld. . Průmyslové odpadní vody jsou zpracovávány jen ze 45 %, ostatní nezpracovaná průmyslová odpadní voda je vypouštěna do vodních toků. Po několika incidentech masivních otrav vodních živočichů v posledních letech začala vláda připravovat zpřísnění norem pro průmyslové zóny.

Dalším perspektivním sektorem pro české firmy je zajištění pitné vody. Více než polovina rurálních oblastí nemá přístup k centrálním dodávkám pitné vody. Vláda plánuje do roku 2025 zajistit přístup k vodovodnímu systému a centrálním dodávkám pitné vody všem obyvatelům ve městech. K tomu byla přijata legislativa podporující PPP při budování vodovodní infrastruktury. Mnoho měst chystá projekty na výstavbu vodáren, úpraven vody a dalších zařízení. Největšími investory do vodovodních projektů ve Vietnamu jsou v současné době Světová banka a Asijská rozvojová banka.

Příležitosti pro uplatnění českých technologií nabízí také oblast zpracování tuhého odpadu. Obzvláště pro nemocniční a jiný nebezpečný odpad postrádá řádného a efektivního zpracování. Nezpracovaný odpad je svážen na otevřené skládky, často v blízkosti měst. Vláda tlačí na města i průmyslové zóny, aby začaly systematicky řešit otázku odpadu, a na centrální úrovni přijala plán rozvoje zpracování a recyklace odpadu do roku 2025 – ve městech by mělo být zpracováváno a recyklováno 90 % odpadu, cíl pro rurální oblasti je 60 % zpracovaného odpadu. Většina měst nyní plánuje výstavbu třídíren a spaloven odpadu. Vláda připravila rovněž několik pobídek pro výstavbu spaloven „waste-to-energy“. První větší projekty v této oblasti začaly realizovat japonské a čínské firmy.

Mezi české environmentální technologie, které by mohly nalézt uplatnění ve Vietnamu, patří například zařízení pro čištění a úpravu vodu, systémy kontroly rozvoden vody, vzdálené řízení rozvodu a jeho kontrola, technologie revitalizace odpadních vod a jejich další využití, systémy na monitorování kvality vody, pokročilé čistírny vody (membránová filtrace), úpravny pitné vody, desalinizační zařízení, spalovny odpadu a jejich části (spalovací pece), spalovny odpadů pro energetické využití, třídírny odpadu a zařízení na třídění odpadu, recyklační linky a recyklační technologie.

Vietnam, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688