mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:46

Vietnam - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Nové bezpečnostní hrozby a rostoucí riziko ozbrojeného konfliktu v regionu jihovýchodní Asie vyvolávají potřebu rozsáhlé modernizace vietnamských ozbrojených složek. Pokud jde o celkové výdaje na obranu, předpokládá se, že v roce 2027 dosáhnou částky 8,5 mld. USD. Vynaložené náklady na obranný průmysl představují zhruba 2 % z celkového vietnamského HDP. Lze proto očekávat další růst poptávky vietnamské vlády po nových obranných technologiích. Velkou šanci na úspěch mají české obranné technologie, se kterými již mají vietnamské ozbrojené složky zkušenosti (cvičná letadla, letecké simulátory, radiolokační technika, ruční zbraně, střelivo), ale i další česká obranná technika (např. systémy pro pěchotní vozidla, vybavení a přístroje pro protichemickou ochranu, proudové motory pro UAV, náhradní díly pro ruské vrtulníky).

V posledních letech se Vietnam potýká s novými bezpečnostními hrozbami. Jednou z nejvážnějších je zhoršující se bezpečnostní situace v Jihočínském moři, které dnes pro Vietnam představuje hlavní potenciální zdroj ozbrojeného konfliktu. Vietnam na tyto hrozby bude muset reagovat a dále modernizovat své ozbrojené složky. Všeobecně se proto očekává nárůst poptávky po nových moderních obranných technologiích. Současné vybavení vietnamské armády je převážně ruského/sovětského původu, dále disponuje technikou vyrobenou v Izraeli a rovněž v ČR/ČSSR. Podle zprávy z GlobalData z ledna 2023 byl vietnamský obranný rozpočet pro rok 2023 stanoven na v přepočtu zhruba cca 2,5 mld. USD. Vynaložené náklady na obranný průmysl představují zhruba 2 % z celkového HDP země. Vietnam se stává atraktivním trhem pro zahraniční investory v oblasti obranného průmyslu a vláda se snaží přilákat zahraniční investice do tohoto sektoru nabídkou daňové úlevy a dalšími podpůrnými opatřeními.

Vývoz vietnamského obranného průmyslu se zvýšil v roce 2022 o více než 15 %. Hlavními exportními produkty byla letadla, lodě, stíhačky a vojenská vozidla. Zahraniční investoři mají také možnost investovat do výroby obranných zařízení a technologií v rámci Vietnamu. Vietnam se snaží diverzifikovat svou výzbroj a investovat do nových technologií, jako jsou bezpilotní letouny a kybernetická obrana. Spolupráce mezi vietnamskými a zahraničními společnostmi v oblasti obranného průmyslu může vést k vývoji nových produktů a technologií, které mohou mít potenciál pro další využití v oblasti obrany a bezpečnosti. V roce 2023 se vietnamský obranný průmysl dále rozvíjí. Vietnam také usiluje o vývoj vlastních obranných technologií.

Vývojové projekty v oblasti obranného průmyslu mohou být spojeny s technologiemi jako jsou kybernetická bezpečnost, umělá inteligence, robotika a další moderní technologie. Investice do těchto projektů mohou být zajímavou možností pro české investory, kteří hledají dlouhodobý růst.

Vietnamské ozbrojené složky by mohly mít v nejbližším období zájem např. o další modernizaci radarových systémů P-18 a P-37, dodávky systémů řízení letového provozu a všechny s tím spojené atributy (dodávky letištních primárních a sekundárních přehledových radarů a přesných přistávacích radarů), náhradní díly pro obrněné vozy (sovětské a ruské provenience), trenažéry pro pěchotu a letecké simulátory, nákladní vozidla pro přepravu materiálu nebo jako podvozky dělostřeleckých systémů či systémů protivzdušné obrany, monitorovací systémy pro kontrolu hranic a pobřeží, vybavení pro vojenské nemocnice. Vietnam má zájem také o zkušenosti a technologie českých firem z oblasti C4ISR nebo z oblasti elektronického boje.

Značný potenciál pro spolupráci existuje v oblasti vzdělávání vojenských studentů, a to jak v oblasti všeobecné vojenské přípravy, tak ve speciálních oborech, kde má ČR silnou pozici (letectví, elektrotechnika). Vietnam projevuje také trvalý zájem o spolupráci v oblasti vojenského výzkumu a transferu technologií a know-how.

Vietnam, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688